Olvasó

2017.05.15. 20:04

Rekviem a BMX-esekért - Néhány éve még az extrém sportok Mekkája volt Veszprém

Dimbes-dombos elhelyezkedésének hála megannyi korlát és padka várta a helyi és más városokból érkező sportolókat, hogy próbára tegyék ügyességüket és legyőzzék a félelmüket az utca alkotta sportelemeken.

Olvasó

Aki nem ismeri az extrém sportokat, nincs vele tisztában, hogy a legnagyobb élvezetet és ezáltal eme sportok értelmét az jelenti, hogy a sportolók egyre nagyobb és veszélyesebb utcai elemeken csinálnak hajmeresztő trükköket. Legyen az egy korlát vagy kőpadka végigcsúszása, vagy egy soklépcsős szint leugrása valamilyen forgással.

Görkorcsolyások, gördeszkások, BMX-esek és újabban extrém rolleresek és mountain bike-osok használták örömmel az egyébként más célra épített utcai "akadályokat". Fő gyülekezőhelyük és a kezdő sportolók kedvenc helye a Szikvíz szökőkút körüli műkővel borított placc volt. Az itt begyakorolt trükkökkel aztán már lehetett mit kezdeni a nagyobb és veszélyesebb helyszíneken Veszprém városában.

Jómagam is a "szikvíznél" töltöttem az első gyakorlós éveket. Olyan volt, mint egy nagy játszótér vén gyerekeknek, bár utáltuk ezt a kijelentést, mert hát keményen sportoltunk, gyakoroltunk, kockáztattuk a testi épségünket. Barátságok és szerelmek születtek itt a mi kis sportpályánkon, amit még a nagy öreg gördeszkások és flatland BMX-esek sajátítottak ki maguknak a városi alkeszoktól és csövesektől. Mert hát mondanom sem kell, el volt már hanyagolva rendesen a szökőkút és környéke, mikor itt megjelentek a sporttársaim és jómagam. Itt aludt esténként a rendszer söpredéke, akik a hajléktalanszálló bűze elől a jó levegőre vágytak a nyári időszakban. Ezek az alakok aztán szépen eltűntek, szegények nem bírtak az egyre szaporodó számú sportőrülttel.

Teltek-múltak az évek, felnőtt itt egy nemzedék, sokan mára már családos emberek, akik csak emlékeikben idézik fel a régi szép sporttal, bandázással töltött időket. Mert más nem maradt. A város jelenleg zajló fejlesztésével egyenként lerombolják a korábban extrém sportoknak helyet nyújtó tereket, korlátokat, padkákat. Mintha valaki tudná, hogy ezek fontosak nekünk és el kell tüntetni mindet, hogy írmagja se maradjon ezeknek a sportoknak. Helyette építenek olyat, ahol a mai népbutítást nyújtó WIFI-zés örömének hódolhatnak az eltunyult fiatalok.

Kezdődött a pusztítás Szikvíz szökőkút kultuszhelyével és barátaim és jómagam által helyrehozott centrumpadka, később Noé padkája eltüntetésével. Az első helyén egy szerintem átgondolatlan körforgalom épült, a második helyén a nagy semmi, csak kiszélesítették az átjárót a belvárosban. Pedig ha tudnák sokan, hogy mi nem csak pusztítani tudunk, hanem alkotni is. A centrumpadka például teljesen széttöredezett, mert sajnos a BMX fémből van és jobban pusztít, mint a görkorcsolya. De nem szidtam a testvérsportolókat a törésekért a kövön. Helyette inkább spóroltam két évig a jattomból Írországban és egy sírkövessel új borítást készíttettünk, hogy tudjunk még korizni itt is vagy majd az utánpótlás. De fél év múlva jött a markoló és ment a padka. Szegény Noel, ha tudná. Ő volt a fő jattolóm, egy törzsvendég a bárban, ahol pincérkedtem, róla kapta a nevét az újjá varázsolt sportelem.

Pár év csönd után most egy újabb kultikus helyet tüntettek el egyik napról a másikra. A Lovassy-korlátot, melyet a névadó iskola mellet találhattunk. Versenyek helyszíne volt ez a korlát, melyet többször meghegesztettünk, lefestettünk, hogy megőrizzük a jövő generációnak is. Sajnos nem sikerült.

Hamarosan már semmi sem marad városunkban, ahol sporttársaim, jómagam és a jövő generációja gyakorolhatná a trükköket, kikapcsolódhatna, mozoghatna. Vagy ha marad is, jön az eltiltás. Mert gondolom, amit nem rombolnak le, attól majd távol tartanak mindenkit. Polgármesteri rendelettel, rendőrségi bírsággal, bírósági feljelentéssel. Pedig sokkal szebb az a világ, ami színesebb azáltal, hogy mindenki kifejezheti önmagát. Valaki alkotással, valaki zenével, valaki extrém sportolással, mert hát a mozgás az önkifejezés legjobb formája. Nem kell hozzá Isten adta tehetség, csak kitartás, gyakorlás, elkötelezettség és a sport szeretete.

Török Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!