A lényeg a történetben elrejtett mondanivaló

2020.01.03. 09:36

Toldi Éva tartott előadást a háromkirályokról az érseki palotában

Karácsonyra készülni az ünnep jelentésének fényében csak emberi alázattal lehet. A készülésnek, a szembenézésnek ilyen ünnepi pillanata volt Toldi Évának, a veszprémi tanárnak, újságírónak és irodalmárnak Jászol és kereszt – Betlehemjárás a magyar történelemben című előadása az érseki palotában.

A történet számos képzőművészeti alkotás témája. A háromkirályok imádása a ravennai Sant’Apollinare Nuovo-bazilikában

Az előadás témája a mindenki által jól ismert betlehemi történet volt: a csillag nyomában útnak induló, a gyermek Jézus, a Megváltó köszöntésére Betlehembe érkező háromkirályok nyomában jártunk. Toldi Éva nem csupán az ideillő képzőművészeti, irodalmi és zenei alkotások szemelvé­nyeivel gazdagította előadását, hanem természettudományos és filozófiai utalásokkal is továbbvitte a hallgatóságot ezen az úton.

Az ember ma is csak kérdez, érvel és cáfol, de legtöbbször csupán racionálisan közelít a háromkirályokhoz. Legtöbbször nem látja be, hogy a világ nagy titkaihoz a rációval való közelítés csak részismeretekhez elegendő. Nem az a lényeg, hogy a történet mese, vagy nem mese, ami a lényeges, az a benne elrejtett mondanivaló – mutatott rá az előadó. Üzenet, amely örök, és mindenkihez szól, így hozzánk is. Jézus is igen gyakran példabeszédekkel vezette rá tanítványait Isten üzeneteinek felismerésére. A háromkirályok története is ezt példázta.

A történet számos képzőművészeti alkotás témája. A háromkirályok imádása a ravennai Sant’Apollinare Nuovo-bazilikában

Ha mélyebbre ásunk, emelte ki az előadó, föltárul a háromkirályok történetének szélesebb, átfogóbb üzenete is: „a királyok útja”. A királyok útja nem pusztán vándorút, hanem zarándokút, belső lelki út, áldozatvállaló adventi út, küzdelmes, kitartást követelő út. A várakozás és vágyakozás útja a sötétségből a világosságra fizikai és lelki értelemben egyaránt. Út, mely előkészület a nagy találkozásra a megígért Gyermekkel. Út, mely lélektől lélekig vezet Isten országa, a Jászol felé. S ha még mélyebbre tekintünk, rádöbbenhetünk: a háromkirályok útja minden ember útja a földön – a születéstől a mennyei találkozásig.

A háromkirályok példázata bizonyosság: a csillag életünk egén a bizalom, a szeretet országútján vezet a Jászol felé. S a csillag üzenete az is, hogy az úton „velünk az Isten”.

Az úton járás küzdelmes, áldozatvállaló voltáról születtek irodalmunk legtisztább, legdrámaibb alkotásai történelmünk zaklatott évszázadai­ban, fűzte hozzá Toldi Éva. Az előadásban Juhász Gyula, Nagy Gáspár, Babits Mihály, Ady Endre, Kányádi Sándor, Balassi Bálint, Reményik Sándor verseiből hallhattunk részleteket, valamint Márai Sándor, Lev Tolsztoj és Pilinszky János prózájából. Az est fényét emelték Petrőcz Mária énekművész és Meh Okszána zongoraművész ihletett inter­pretációi, az Istenhez fohászkodó lélek imádságait idézték fel népdalokkal, nép­énekekkel és megzenésített versekkel.

Demény Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!