erasmus+

2018.11.11. 07:00

Törökországban teszteltek mobilapplikációt a bánkis diákok

Az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegysége 2018. szeptember 1. és 2020. augusztus 31. között részt vesz egy nyertes nemzetközi Erasmus+ projektben.

A projekt keretein belül egy mobiltelefonos applikációt tesztelünk, illetve fejlesztünk, amely egy hordozható, könnyen kezelhető szótárként segít az idegen nyelvű kommunikációban. Magyarországon kívül még Törökország, Portugália, Románia, Lengyelország és Hollandia vesz részt a programban.

Az első projekttalálkozóra 2018. október 15. és 19. között került sor Törökországban, Antalyában.

Az E-mate Translator applikációt letöltöttük a mobiltelefonokra és a közös nyelv – angol – segítségével először az iskolában oldottunk meg feladatokat különböző élethelyzetekben, pl.: ismerkedés, étterem, vásárlás, banki ügyintézés, orvosnál stb.

Egyhetes törökországi tartózkodásunk során arra törekedtünk, hogy az alapvető kifejezéseket az applikáció segítségével török nyelven is használjuk. A hét során többször nyílt lehetőségünk a szótár használatára, például a szállásadó családoknál, pénzváltáskor, étteremben illetve áruházban. Sikerélményt jelentett számunkra, amikor meg tudtunk szólalni török nyelven, és megértettük egymást a helyiekkel.

A törökök hihetetlen lelkesedéssel és kedvességgel fogadtak mindenkit. Lehetőségünk volt az ottani tanórákon való részvételre, és a diákokkal is megismerkedhettünk. Mivel családoknál laktunk, így bepillantást nyerhettünk egy másik kultúra mindennapjaiba. Kirándulásokat szerveztek számunkra, melyeken olyan látványosságot nézhettünk meg, mint a II. század óta fennálló, kb. 20 000 férőhelyes Aspendos Színház. Megcsodáltunk két vízesést is, illetve a St. Nicholas-templomot. Talán az egyik leglátványosabb helyszín a világörökség részét képező Pamukkale volt, melynek fehér mészkőmedencéi egyedülálló látványt nyújtanak. Antalya kormányzójával is találkoztunk.

Örömmel tapasztaltuk, hogy nem volt problémánk az angol nyelvű kommunikációval sem, és nagyon jól kijöttünk a különböző országokból érkezett diákokkal is. Ez alatt az egy hét alatt szoros barátságok jöttek létre, és alig várjuk, hogy újra találkozzunk a magyarországi találkozón.

Hazaérkezésünkkel nem ért véget a feladatunk, mivel a márciusi – lengyelországi – találkozó előtt az applikációt fel kell töltenünk a magyar nyelvű kifejezések írott és hangzó anyagával.

Hajdú Vanessza, Szalai Alexandra, Vajai Fanni 11. D osztály

Bánki Donát Intézményegység

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!