Olvasó

2017.01.30. 14:30

Vaczkó László tanár emlékére

Devecser, Somlóvásárhely - Megrendülten értesültem az Ajkán élő nyugalmazott tanár, Vaczkó László - ahogy évtizedek óta szólítják őt tisztelői és jó barátai, Laci bácsi - halálhíréről.

Olvasó

Gyermekként a kedves tanárra emlékszem. A devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskolában tanított 1960-tól 1966-ig. Felnőttként pedig a '90-es években kerültem vele szoros munkakapcsolatba és barátságba. 1991-98 között Somlóvásárhelyen, szülőfalujában volt polgármester. Ezekben az években a Somló hegy Alapítvány kuratóriumának titkáraként s 1993-tól '98- ig a Somló Környéki Faluszövetség elnökeként tevékenykedett. Ekkor szerkesztettük együtt (Váti Ferenc főszerkesztősége alatt) a néhány lapszámot megélt Somló-vidéket.

Somlóvásárhelyhez és a hegyhez ezer szállal kötődött. Irodalmi munkássága örök értékű. A település és a bazaltpiramis történetének, hagyományainak jeles ismerőjeként nagy tudású pedagógust tisztelhettünk benne és veszítettünk el. Anekdotázó kedvét és szellemes humorát, bölcsességét gyakran megtapasztalhattuk a felejthetetlen pinceszereken és a devecseri kastélykönyvtár rendezvényein.

A 2015. október 23-ai devecseri ünnepségen elismerő oklevélben részesült Vaczkó László, aki a kép jobb oldalán látható Fotó: Czeidli József

Erre az írásra készülve került a kezembe a Napló 1996. szeptember 26-ai száma, amelyben arról tudósítok, hogy megjelent Vaczkó László Somló ezer éve című könyve, mely méltó főhajtás az elődök előtt, hiteles visszapillantás a múltba, ünnepi alkalom egy kisközösség önmegismeréséhez.

De számomra a legkedvesebb munkája a Vonzás és varázslat - A Somló az irodalomban című vaskos kötete. Szeretettel őrzöm a tőle ajándékba kapott dedikált tiszteletpéldányt. Bibliaként forgatom és forrásként használom.

A tudományosan megírt és szerkesztett könyv felsorakoztatja az évszázadokon át a Somlóhoz kötődő irodalmárokat, és élvezetes olvasmányként elemzi azok műveit. A közelmúltban napvilágot látott Devecser 1956 - Száz éve született Heinczinger István (devecseri kántortanító, tanár) című kis kiadványban is megtalálható a tanárkollégáról korábban írt megemlékezése.

Vaczkó László Fotó: Czeidli József

Természetesen nem hagyhatom szó nélkül a Lángbaborult idő - Somló-vidék 1956 című könyvét sem (2006), amely az '56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára jelent meg. Ennek ajánlóját Kahler Frigyes egyetemi docens írta: Vaczkó László Virrasztó tűz című kötete után ismét az 1956-os forradalommal kapcsolatos munkával lép szűkebb pátriája, a Somló-vidék és a nagy nyilvánosság elé.

A szerző ahhoz a generációhoz tartozik, amely fontos szerepet játszott az 1956-os forradalomban, így közvetlen és személyes ismeretein túl hitelesen közvetíti azt az emocionális élményt, amelyet megéltünk a forradalom napjaiban. Ez tükröződik abban a hiteles pátoszban, amely a művet átszövi, s hiteles az is, hogy a szerző - aki maga is hosszú éveket töltött Kádár börtöneiben - a megtorlásról, annak áldozatairól az együttérzés hangján ír, s kemény szavakkal mond ítéletet a terrorról."

Lángbaborult idő című kötetének borítója Fotó: Czeidli József

Számos kitüntetésben részesült élete során. A közelmúltban kapta meg a Somlóért - Tornai Endre-emlékdíjat. Vaczkó László, drága Laci bácsi - tevékenységed példaértékű, hitet adó mindazoknak, akik hasonló elhivatottsággal és értékrenddel élnek. Emlékedet megőrzik, akik szerettek és tiszteltek téged.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!