Német választások

2017.09.24. 18:38

Gyengültek a kormánypártok, az AfD a harmadik erő

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából a részeredmények alapján készített becslések szerint a CDU/CSU a szavazatok 32,7-33,3 százalékát gyűjtötte össze, szemben a négy évvel ezelőtti 41,5 százalékkal.

Horst Seehofer csak Bajorországban induló pártja, a CSU a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati televízió adatai szerint a szavazatok 38,5 százalékára számíthat, ami a párt történetének legrosszabb eredménye

Az SPD 20,2-20,8 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.

Az uranzárás utáni első nyilatkozatában Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak. A Bundestag-frakció eddigi vezetőjével Thomas Oppermann-nal közösen adott sajtónyilatkozatban mindketten hangsúlyozták, hogy továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot. „Együtt győzünk, együtt veszítünk” – hangoztatta Oppermann.

Az exit pollok alapján a kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet.

Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 9,2-9,4 százalékra emelkedett.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötte össze.

A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,2-13,4 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben. Alexander Gauland, a párt kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként „hajtóvadászatot” indítanak Angela Merkel ellen, és „vissza fogják szerezni az országot” a németeknek.

A 2013-ban kiesett piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,1-10,5 százalékkal jut vissza a Bundestagba.

Merkel: a CDU/CSU elérte stratégiai célját

Angela Merkel az urnazárás utáni első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Seehofer: súlyos csalódás a Bundestag-választás eredménye

Horst Seehofer bajor kormányfő, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke pártja müncheni központjában az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetség mindkét tagja jobb eredményre számított.

Azzal kapcsolatban, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) harmadik erőként debütál a Bundestagban, azt mondta, hogy „támadási felület nyílt” a pártszövetségtől jobbra.

Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni – mondta.

Martin Schulz elismerte az SPD vereségét

„Keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani” – mondta az SPD kancellárjelöltje az exit poll eredmények közzététele után. Hozzátette: a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottságának emelkedése fordulópontot jelez, és azt mutatja, hogy a menekültkrízis továbbra is megosztja az országot.

A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt: az exit poll szerint a párt a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg.

Martin Schulz a vereség ellenére továbbra is a párt vezetője marad – jelentették be Berlinben.

Az AfD parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez Merkel menekültpolitikája miatt

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely „nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel” – mondta a politikus.

Nézőpont: Merkel most fizette meg a menekültpolitikája árát

Mráz Ágoston Sámuel szerint nincs könnyű helyzetben a német kormányfő, hiszen koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) eddigi legrosszabb eredményét érte el a választásokon – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1-en. Hozzátette, a következő hónapok valószínűleg koalíciós tárgyalásokkal telnek majd.

Az elemző beszélt arról is, egy elitellenes hangulatban születhetett ilyen eredmény a német választásokon, ezt támasztja alá a rendszerellenes Alternatíva Németország (AfD) jó szereplése.

A Zöldek és az FDP is nyitott a koalíciós tárgyalásokra

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a német szövetségi parlamenti választások után vasárnap este arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Az eddig ellenzéki Zöldek egyik csúcsjelöltje szerint pártja „nem lesz egyszerű partner” egy esetleges, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett új koalíció kormányalakítási tárgyalásain, és „nehéz megbeszélésekre” számítanak.

Katrin Göring-Eckardt elmondta: a Zöldek minden párttal hajlandók tárgyalni az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével.

Az exit poll eredményei szerint a Zöldek a szavazatok 9,2-9,4 százalékát szerezhették meg, támogatottságuk 2013-ban még csak 8,4 százalék volt.

Christian Lindner, a négyéves szünet után a Bundestagba ismét visszatérő piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, „kurzusváltásra van szükség”.

Lindner óriási sikernek nevezte, hogy a liberálisok visszatérhetnek a törvényhozásba. Az exit poll előrejelzései szerint az FDP 10,1-10,5 százalékkal juthat vissza a szövetségi parlamentbe.

Miután a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az exit poll közzététele után azonnal kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét a CDU/CSU pártszövetséggel, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek alkotta kormány létrehozására van esély.

Dobrindt: elhamarkodott a szociáldemokraták döntése, hogy ellenzékbe vonulnak

„Elhamarkodottnak tartom az SPD döntését, hiszen mindannyian felelősséggel tartozunk ezért az országért, így a szociáldemokraták is” – hangsúlyozta Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Dobrindt az eddigi kormánypártokra nézve keserű választási eredményekről beszélt. A CSU számára ez azt jelenti – mondta – , hogy programját, mindenekelőtt a migrációs- és menekültügyi politikát illetően, a küszöbön álló koalíciós tárgyalásokon még erőteljesebben kell képviselnie. A CDU/CSU-tól jobbra álló erőket közömbösíteni kell – tette hozzá.

Martin Schulz: Merkel „botrányos” választási kampányt folytatott

A szociáldemokrata (SPD) pártelnök hangsúlyozta: Merkel – az eddigi koalíciós társ, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője – „rendszerszerűen megtagadta” a vitát a „demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal” között, és ezzel „vákuum” keletkezett, amelybe benyomult az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt.

A CDU/CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése „megérdemelt vereség” – mondta Martin Schulz.

Az SPD feladata most az, hogy ellenzékben „stabilizálja a demokráciát”, és „erős bástyát” alkosson a „demokrácia ellenségeivel”, az AfD-vel szemben – mondta.

Orbán Viktor gratulált Angela Merkelnek

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a legnagyobb közösségi oldalon gratulált Angela Merkel kancellárnak újraválasztása alkalmából.

A miniszterelnök azt írta a Facebookon magyarul és németül, hogy „Budapest gratulál”.

Osztrák külügyminiszter: alig meglepő a német választások eredménye

„Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sok az elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával” – olvasható Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője közleményében.

Szerint erre vezethető vissza a német parlamentbe bevonuló jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödése. „A migrációs válságot több európai politikus és párt sem vette elég komolyan” – tette hozzá.

Merkel: nem lehet kizárni egy újabb nagykoalíciót

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot – jelezte Angela Merkel kancellár a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője hangsúlyozta: matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban.

A számok azt mutatják, hogy „nincs leváltott nagykoalíció”.

Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést „holnap újra meg lehet beszélni”.

Kiemelte, hogy a mostani „viharos időkben” minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Lengyel belügyminiszter: Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájából

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak (TVP Info) adott interjúban leszögezte: Angela Merkel az a politikus, aki „a legjobban megfelel a lengyel érdek megvalósításának”. Egyúttal úgy vélte: „teljesen más helyzetet” teremt, hogy a CDU/CSU támogatottsága csökkent az előző választásokhoz képest, így nem kizárt, hogy a választások után más politikát fog folytatni.

„Az Európai Unióra és Lengyelországra nézve az lesz az alapvető kérdés, hogy Merkel következtetéseket von-e le abból a hibából, amelyet 2015-ben elkövetett” – vélekedett Blaszczak, utalva a német kancellár migrációs politikájára.

A miniszter szerint sok minden múlik azokon a következtetéseken is, amelyeket a választások alapján Merkel a kétsebességes Európa koncepciójára nézve von le. „Bárcsak ne olyanokat, amelyek a Brexithez vezettek” – jegyezte meg Blaszczak Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésére utalva.

Blaszczak nyugtalanítónak nevezte a harmadik legerősebb parlamenti tömörülésként a Bundestagba bejutó AfD oroszbarát politikáját, valamint azokat a nyilatkozatokat, amelyek a német katonák második világháborús szerepét méltatták.

Aggasztónak értékelte az AfD eredményét Grzegorz Schetyna, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke is. Twitter-bejegyzésében úgy látta: a CDU/CSU győzelme viszont megerősíti Németországi „Európa-párti” irányultságát.

Borítófotó: Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (k) a párt berlini eredményváró rendezvényén a német parlamenti választások estéjén, 2017. szeptember 24-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában