Soha nem látott pusztítás

2017.09.12. 20:55

Lassan újraindul Floridában az élet, megkezdték a hurrikánkárok felmérését

Megnyitották kedden Floridában a reptereket, megkezdődött a károk felmérése az Irma hurrikán pusztításai nyomán. Miközben a hurrikán trópusi viharrá szelídült, a nap folyamán már Dél-Karolinában pusztított, Floridában lassan kezdett újraindulni az élet. 

Még mindig milliók vannak áram nélkül Amerikában

Miamiban, Orlandóban, Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, noha Miami légikikötője még csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.

Az állam nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás továbbra sem állt helyre, kedden még mindig öt és fél milliónyian voltak áram nélkül, a vihar útjába eső vidékeken – beleértve Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát is – összesen 6,9 millió háztartás van áram nélkül.

mA floridai kormányzó közölte: 30 ezer szakember érkezett a szomszédos szövetségi államokból, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is. A szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk nagy mértékben károsodott.

Az Irma Floridát hétfő este elhagyva jelenleg Georgiában és Dél-Karolinában tombol. Ezekben az államokban – továbbá Észak-Karolinában és Tennesseeben is – rendkívüli állapotot hirdettek ki. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a trópusi vihar kedden délután. Mindhárman a házukra zuhant fák alatt lelték halálukat.

Minden képzeletet meghaladó pusztítás a karibi térségben

A Szent Márton-sziget

Saint Martin szigete (magyarul: Szent Márton-sziget) a Karib-tengeren fekszik a Kis-Antillák, azon belül a Szélcsendes-szigetek szigetcsoportban. Területén 1648 óta Franciaország és Hollandia osztozik. A déli, holland rész – körülbelül a terület 40%-a – neve Sint Maarten, és egyike a Holland Királyság négy alkotmányos részének.

Felmérhetetlen pusztítást végzett az Irma hurrikán a karib-tengeri Szent Márton-sziget Hollandiához tartozó déli részén – jelentette ki Vilmos Sándor holland király a katasztrófa helyszínén, ahol az épületek egyharmada elpusztult és 90 százaléka megrongálódott.

„Mindenütt pusztítás és borzalmak, elég sok szörnyűséget láttam, de ehhez hasonlót még soha. A pusztítás mértéke meghalad minden képzeletet”

- közölte a láthatólag megrendült uralkodó a sziget fővárosában, Philipsburgban a holland közszolgálati televízióval, segítséget ígérve az újjáépítéshez. A király később két térségbeli holland külbirtokon, Saba és Sint Eustatius szigetén is látogatást tesz majd, amelyeken noha enyhébben, de szintén végigsöpört a hurrikán. A helyszínen a holland hadsereg is jelen van, repülőgépekkel és hajókkal látják el a terület lakóit, ötszáz katona pedig rendfenntartói feladatokat végez.

Az Irma hurrikán által letarolt francia Antillákra érkezik kedden Emmanuel Macron francia államfő, miközben a térségben folyamatos bírálatok érik a hatóságokat a katasztrófa utáni válságkezelés miatt. A kormányzat előzetesen a 95 százalékban megrongálódott infrastruktúra teljes újjáépítését ígérte. A helyiek és az anyaországban a politikai ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy késlekedett segítséget és rendőri erősítést küldeni a Szent Márton-sziget Franciaországhoz tartozó részére, ahol a hurrikán elvonulása után napokig káosz volt, fosztogatók lepték el az utcákat. A kormány visszautasította a kritikákat.

A légi és a tengeri összeköttetés újraindult, eddig 85 tonna élelmiszert és egymillió liter ivóvizet, valamint több mint két tonna gyógyszert szállítottak a francia hatóságok a szigetre. A helyszíni tudósítások szerint a legfőbb gondot jelenleg mégis az jelenti, hogy a helyiek jelentős része szeretné elhagyni a szigetet, miután a házaikat letarolta a hurrikán, de csak kevés repülőgép indul a szomszédos karibi szigetekre, így napokat kell várniuk a távozásra jelentkezőknek. A menetrend szerinti légi forgalom még nem indult meg, kizárólag a hatósági gépek közlekednek.

Sok a halott és többen eltűntek

Miután a kórházak is részben használhatatlanná váltak, a sziget székhelyének számító Marigot stadionjában felállítanak egy nagy kapacitású egészségügyi sátrat, mielőtt egy kórházként szolgáló hadihajó érkezik az emberek ellátására.

A sziget francia részén szerdáig érvényben marad az este 7 órától reggel 7 óráig tartó kijárási tilalom, a rendőri és katonai erők száma pedig ezerötszázról kétezerre emelkedik.

A szigetek francia oldalán legalább tízen meghaltak és heten eltűntek, a holland oldalon négy áldozatról tudni. A Karib-szigeteken összesen huszonheten estek áldozatul az elmúlt évtizedek legerősebb hurrikánjaként számon tartott Irmának.

(Borítóképünkön egy floridai férfi áll tanácstalanul otthonai romjai előtt. Forrás: Saul Loeb / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában