Egy éve sincs talán

2018.02.07. 20:20

Mégsem bírja ki évmilliárdokig az űrben a Tesla

Nem állja meg a helyét az a bombasztikus állítás, amely szerint a SpaceX vállalat Falcon Heavy nevű rakétájával űrbe juttatott Tesla Roadster típusú gépkocsi évmilliárdokon át keringhet a bolygóközi térben.

This still image taken from a SpaceX livestream video shows "Starman" sitting in SpaceX CEO Elon Musk's cherry red Tesla roadster after the Falcon Heavy rocket delivered it into orbit around the Earth on February 6, 2018. Screams and cheers erupted at Cape Canaveral, Florida as the massive rocket fired its 27 engines and rumbled into the blue sky over the same NASA launchpad that served as a base for the US missions to Moon four decades ago. / AFP PHOTO / SPACEX / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A korábbi értesülést a Live Science cáfolta, felsorolva azokat a tényeket, amelyek alapján belátható: a földi használatra megalkotott meggypiros autócsoda talán még egy évig sem bírja ki az űrben, legalábbis jelenlegi formájában nem.

Mivel a rakétakísérlet sikerült, tehát a Tesla sikeresen feljutott a bolygóközi térbe, az autó Nap körüli pályára áll, és elliptikus vonalú mozgása során érinti majd a Mars pályáját is. Kicsi ugyan a valószínűsége, de elvileg elképzelhető, hogy a vörös bolygó tömegvonzásába kerülve annak felszínébe csapódik, és még kisebb az esélye, de teljesen ez sem zárható ki, hogy hosszú útja során aszteroidával találkozik, ami szintén végzetes lenne számára.

Ami viszont biztos, hogy az úgynevezett mikrometeoritok, azaz a porszemnyi űrbéli részecskék lassan kikezdik a sportkocsi karosszériáját, ahogy az űrbéli mínuszok sem kedveznek éppen az autó műanyagalkatrészeinek. A Nap sugárzása, a napszél és a kozmikus sugárzás is lassan, de biztosan rongálja majd a Teslát, amely a messzi távolban nem számíthat a Föld ezektől védelmező légkörére és mágneses terére.

A Nap sugara által ostromolt szerves anyagok az űrben hamar lebomlanak. Márpedig az űrbe felküldött autó gyártói sok ilyet használtak: az utastér tele van szövettel és bőrrel, valamint műanyaggal, ezeknek kevesebb mint egy évet jósolnak a szakértők, ahogy a gumiknak és a volánnál ülő szkafanderes bábúnak is.

A karosszéria szénszálas kompozit, ezért ez tovább ellenáll az űrbéli viszontagságoknak, mint a jármű belseje. Kívülről elsőként feltehetőleg gyönyörű meggypiros színének mondhat búcsút az autó, ezután, mint ahogy fent írtuk, a sugárzás megeszi a szénszálas anyagot is.

A Teslából így csak az alumíniumból készült alváza, a fémből készült alkatrészei és az üvegablakok maradnak meg, ezek azonban akár sok-sok ezer esztendeig is – áll a cikkben.

Borítóképünkön az űrjáró Tesla Roadster.

Forrás: AFP / SpaceX 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában