Gyilkosok

2018.02.21. 20:18

Több mint 13 ezren vesztették életüket dzsihádista terrortámadásokban tavaly

A dzsihádisták 1459 merényletet követtek el a világ 42 országában 2017-ben, ezekben a támadásokban 13 634 ember – felük civil – vesztette életét – írta keddi beszámolójában a terrorizmusról szóló tanulmányokkal foglalkozó, spanyolországi székhelyű OIET szervezet.

A jelentés szerint a világon csaknem minden ötödik országot sújtotta valamilyen formában a terrorizmus tavaly. A legtöbb terrortámadást Irakban, Afganisztánban, Nigériában, Szomáliában és Szíriában hajtották végre a dzsihádisták, akik saját nézeteik szerint az iszlám valláson alapuló szent háborút folytatnak. Az áldozatok kétharmada, 10 583 ember az ezekben az országokban elkövetett dzsihádista indíttatású merényletekben vesztette életét.

A merényletek egyharmadát, szám szerint 505-öt Irakban követték el – emelte ki az intézet, amelynek létrehozását a Spanyolországot évtizedekig sújtó baszk terrorizmus áldozatainak szövetsége kezdeményezte.

A dzsihádista támadások 48 százalékban civil célpontok ellen, 35 százalékban a biztonsági erőkkel vagy kormányzati létesítményekkel kapcsolatos célpontok ellen és több mint 11 százalékban vallási célpontok ellen irányultak.

Az Iszlám Állam ölte meg a legtöbb embert, őket a tálibok követik

A terrorcselekményekért az esetek csaknem 44 százalékában az Iszlám Állam dzsihádista szervezet és alszervezetei voltak a felelősek. Őket az afganisztáni tálibok követik 17,5 százalékkal (225 merénylet) százalékkal, a harmadik helyen a Boko Haram nigériai dzsihádista szervezet áll 9,4 százalékkal (137 merénylet), a negyedik helyen pedig az Al-Shabaab szomáliai terrorszervezet, amelynek tagjai a tanulmány szerint 109 merényletet (7,5 százalék) követtek el 2017-ben. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető egyéb dzsihádista csoportosulások 90 terrorcselekményben (6,2 százalék) vettek részt tavaly. További 227 merényletet egyéb terrorszervezetek követtek el.Csaknem minden dzsihádista csoport nagy arányban követett el öngyilkos robbantásos merényleteket.

A dzsihádista terrortámadások halálos áldozatainak több mint felét, 7024 embert az Iszlám Állam tagjai gyilkoltak meg. Őket a tálibok követik, akik 2718 emberrel végeztek támadásaik során a tavalyi évben.

Európa 4 országában 62 halott

A legtöbb halálos áldozatot követelő tavalyi terrortámadást a szomáliai fővárosban, Mogadishuban hajtották végre, ahol október közepén 512 ember vesztette életét az al-Shabaabnak egy civilek ellen végrehajtott támadásában.

A második legtöbb halálos áldozattal járó merénylet Egyiptomban történt, ahol a Sínai-félszigeten található Bír-el-Abdhoz közeli egyik falu er-Rauda nevű mecsetjénél az Iszlám Állam zászlaját magasba emelő – az egyiptomi ügyészség adatai szerint – mintegy 25-30 fegyveres támadásában legalább 310 ember vesztette életét és 130 sebesült meg.

A harmadik legnagyobb támadást a tálibok hajtották végre egy támaszpontnál az Afganisztán északi részén lévő Balh tartomány székhelye, Mazari-Sarif közelében. A ToloNews helyi hírszolgáltató szerint ebben a támadásban legalább 250 afgán katona lelte halálát, több mint 160-an megsebesültek.

Az Európában, azon belül Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban, Svédországban, Finnországban és Spanyolországban elkövetett merényletekben 62 ember vesztette életét. A legtöbb merényletet Franciaországban és az Egyesült Királyságban követték el, mindkét országban 4-4-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában