közszféra

2018.04.05. 13:42

Elégedetlenek a románok, nem kaptak időben fizetést

Több érdekvédelmi szervezet tiltakozását váltotta ki Romániában, hogy nem minden közalkalmazott kapta meg csütörtökön márciusi bérét, annak ellenére, hogy Viorica Dancila kormányfő a hét elején arról beszélt, hogy a közszférában dolgozók megkapják fizetésüket még az ortodox húsvét előtt.

„Tekintettel arra, hogy a húsvéti ünnepek hagyományosan többletkiadásokat jelentenek sok román családban, nagy csalódást okozott a munkaügyi minisztériumhoz tartozó intézmények alkalmazottai körében, hogy ők más közalkalmazottakkal ellentétben nem kapják meg korábban fizetésüket, pedig arról a miniszterelnök is biztosította őket korábbi nyilatkozataiban” – olvasható a köztisztviselők szakszervezetének csütörtöki közleményében.

Hasonló közleményben ítélte el a kormány által alkalmazott diszkriminációt az oktatásügyi szakszervezetek szövetsége is.

Dancila a szerdai kormányülés elején az érintett tárcák vezetőit szólította fel: adjanak magyarázatot arra, hogy miként válhatott támadási felületté egy jóindulatú kezdeményezés. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint csak azok az intézménynek kapták meg korábban a fizetéseket, amelyek igényelték, és a kormányfői ígéret nyilván nem vonatkozhatott azokra, akik nem is kérték a kifizetések előrehozását.

Az ellenzéki sajtó szerint azonban sántít a magyarázat, mert a húsvéti kifizetésekről szóló pénzügyminiszteri rendeletben a 38 közintézmény között egy olyan minisztérium is szerepel – a társadalmi konzultációért és párbeszédért felelős tárca -, amely a januári kormányváltáskor megszűnt, tehát nem kérhette a bérek korábbi kifizetését.

Az ortodoxok vasárnap ünneplik a húsvétot. Románia lakosságának mintegy 86 százaléka ortodox vallásúnak vallja magát. A húsvéti ünnep először jelent négynapos munkaszünetet Romániában, miután az RMDSZ kezdeményezésére a parlament idén februárban nagypénteket is szabadnappá nyilvánította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában