Egészségügy

2018.05.12. 12:35

Rétvári: szükség van az ápolók szakértelmére, emberségére és tapasztalatára

A béremelésekkel, a különböző ápolói ösztöndíjrendszerekkel és a munkakörülmények javításával kívánja a kormány megbecsülni az ápolók munkáját - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ápolók nemzetközi napja alkalmából szombaton Budapesten.

Tatabánya, 2015. október 14. Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a tatabányai Szent Borbála Kórház új központi épülete átadásán 2015. október 14-én. A kórházfejlesztés egy 5,8 milliárd forintos beruházás része, amely 2015 decemberében zárul. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Rétvári Bence hangsúlyozta: az ápolók szakértelmére, emberségére és tapasztalatára szükség van a betegellátásban, ezért is igyekezett növelni a kormány az elmúlt években az ápolók megbecsültségét, ami főként a béremelésekben nyilvánult meg. Elmondása szerint négy év alatt összességében 65 százalékkal nő az ápolók bére: 2016-ban átlagosan 26,5 százalékkal, tavaly 12 százalékkal nőtt az alapbérük, az idén, valamint jövőre pedig 8-8 százalékkal fog az alapbérük nőni.

Az államtitkár példaként elmondta, hogy 2010-ben egy egészségügyi szakdolgozó alapilletménye 106 600 forintról 244 727 forintra emelkedett, ez az egyéb mozgóbérelemekkel mára elérheti a 340 777 forintot.

Rétvári Bence kiemelte:

Egyre kevesebb ápoló keres külföldön munkát, az adatok szerint az elmúlt három évben 30 százalékkal – 557-ről 407-re – csökkent a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélykérelmek száma. Emellett csökkent az orvosok elvándorlása is, 2010 óta 60 százalékkal kevesebb orvos megy külföldre munkát vállalni.

A munkakörülmények javítása szintén fontos lépés volt az elmúlt években – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy vidéken 500 milliárd forintot fordítottak a kórház- és rendelőfelújításra, a következő években pedig a budapesti és Pest megyei kórházfejlesztésekre 700 milliárd forint jut.

Az ápolók nemzetközi napját minden év május 12-én ünneplik a 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale angol ápolónő, a modern ápolónőképzés megalapozója emlékére.

Az államtitkár az utánpótlásra kitérve elmondta, a fiatalok pályaválasztását kívánták segíteni a létrehozott ösztöndíjrendszer bevezetésével. A 4,4 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázattal havi 50 ezer forinttal tudják támogatni az ápolói szakmát választókat. Kiemelte, hogy ezen kívül az ország négy orvosegyetemén ápolói mesterképzést indítottak a kompetenciák javítása érdekében.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a munkakörülmények javítása is fontos célja a kormánynak, így nővérszállók felújítására, építésére 10 milliárd forintot, az ápolói eszközpark megújítására további 8 milliárd forintot költenek.

Borítóképünkön Rétvári Bence a tatabányai Szent Borbála Kórház új központi épülete átadásán 2015. október 14-én.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában