Saber Strike

2018.06.03. 14:06

NATO-hadgyakorlat kezdődött Litvániában

Megkezdődött a Saber Strike 2018 fedőnevű hadgyakorlat vasárnap Litvániában - közölte Tomas Pakalniskis százados, hadügyi szóvivő a helyi rádióban.

Tájékoztatása szerint a gyakorlatnak ebben a szakaszában mintegy 6600 katona vesz részt az észak-atlanti szervezet tagországaiból. A manőverek egyik kiemelkedő része a szövetséges csapatok átcsoportosítása lesz állandó, németországi állomáshelyükről Lengyelország, Litvánia és Lettország területére.

A legnagyobb méretű katonai konvoj Litvánia területén június 6. és 9. között halad majd át. Az amerikai 2. lovassági ezred háromezer katonája indul 1500 műszaki eszközzel két útvonalon a litvániai Pabrade és Gaiziunu kiképzőközpontok felé, valamint Litvánián át a szomszédos balti országokba a jelenlegi állomáshelyükről, a németországi Vilseckből.

A feladat teljesítéséhez megtették a szükséges szervezeti intézkedéseket, hogy szavatolják a csapatok problémamentes haladását az ország területén – tette hozzá Pakalniskis.

A külföldi erők ilyen nagy mértékű hadgyakorlatához szükség volt a litván parlament jóváhagyására. A kormány felhatalmazása ugyanis csupán 1,6 ezer külföldi erő behívására terjed ki, ennél nagyobb erőkéhez kell a törvényhozás engedélye.

A Saber Strike (Kardcsapás) hadgyakorlatot 2011 óta évente rendezi meg az Egyesült Államok európai erőinek főparancsnoksága. A litván hadügyminisztérium tájékoztatása szerint az idei katonai manőverekben összesen 19 ország 18 ezer katonája vesz majd részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában