Akasztás

2018.07.26. 05:38

A japán világvége-hívőknek tényleg eljött a világvége

Kivégezték az Aum Sinrikjo nevű, világvége-hívő szekta további hat tagját Japánban, ezzel a csoport mind a 13 halálra ítélt tagján végrehajtották a büntetést – jelentette a japán sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) vezetőjét, Aszahara Sokót és tizenkét társát 2004-ben ítélték halálra.

A szektavezért és a szekta további hat tagját még július elején végezték ki, így már csak hatan maradtak halálsoron, név szerint Hasimoto Szatoru, Tojoda Toru, Hirosze Kenicsi, Hajasi Jaszuo, Jokojama Maszato és Okazaki Kazuaki, ám a japán sajtó értesülése szerint a napokban rajtuk is végrehajtották a halálos ítéletet.

Aszahara, valódi nevén Macumoto Csizuo 1987-ben alapította a buddhizmust és a hinduizmust apokaliptikus víziókkal vegyítő szektát. A csoport tagjainak száma rohamos gyorsasággal növekedett, az 1990-es japán parlamenti választásokon 25 hívője indult. Egyikük sem jutott be a képviselőházba, ami feldühítette a szektavezért, aki a kormányt okolta ezért. A japán hírszerzés szerint a szekta ekkor kezdett el vegyi fegyvereket felhalmozni.

A világvége-hívők első szarintámadásukat 1994-ben hajtották végre Macumoto városban, ahol földvitába keveredtek a helyi hatóságokkal. Nyolc ember halt meg, és mintegy 140-en sérültek meg.

Az Aum Sinrikjo 1995-ben vált világszerte hírhedtté, amikor második merényletét elkövette.

A szekta szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát, aminek következtében 13 ember meghalt és több mint hatezren különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek.

A szekta más támadásokat is végrehajtott, összesen 29 ember halála szárad a lelkükön.

Aszahara Soko (1990)
Fotó: JIJI PRESS / AFP

Aszaharának népszerűsége csúcsán több mint tízezer követője volt Japánban, és további több tízezer külföldön, köztük Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Japánban a Fudzsi-hegy lábánál éltek egy kommunában, ahol a szektavezér tanításainak tanulmányozása mellett bizarr rituálékat tartottak, és fegyvereket halmoztak fel.

A csoportosulásnak Japánban legalább két legálisan működő utódszervezete is maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel.

Előbbi, amely puszta névváltoztatás útján jött létre 2000-ben, bocsánatot kért a terrorakciókért, és kártérítést fizetett a metrótámadás áldozatainak. Egy amerikai terrorkutató intézet szerint azonban az Alef tagjai a szekta létrejöttének évében titkos számítógépes hálózatokba törtek be, hogy információkat gyűjtsenek oroszországi, ukrajnai, kínai, dél-koreai, tajvani és japán nukleáris létesítményekről.

A két utódszervezetnek a mai napig számos követője akad a világon, Japánban 1650-re, Oroszországban 460-ra tehető a számuk. Mindemellett 910 millió jenes (több mint kétmilliárd forintos) vagyonnal rendelkeznek.

Az utódszekták működését a japán hatóságok folyamatosan ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában