Van megállj!

2018.07.13. 06:42

A szigorúság miatt tízéves mélypontra esett az Ausztráliába bevándorlók száma

Több mint tíz éve a legalacsonyabb szintre esett Ausztráliában a bevándorlók száma, miután a korábbi évekhez képest sokkal több vízumkérelmet utasítottak el a konzervatív kormány által bevezetett szigorúbb ellenőrzés miatt.

A helyi média által pénteken közölt hivatalos adatok szerint a júniusban véget ért 2017-2018-as pénzügyi évben több mint tíz százalékkal, 162 410-re esett vissza az Ausztráliába érkezők száma, ami a legalacsonyabb adat 2007 óta. Az elutasított vízumkérelmek száma 46 százalékkal nőtt.

Ausztrália évente átlagosan 190 ezer bevándorlót fogad be, s ebbe nem tartozik bele a humanitárius okokból befogadott menekültek és menedékkérők száma, ami éves szinten több mint 13 ezer ember.

Peter Dutton, a szigorúbb migrációs szabályokat kidolgozó bevándorlási és határvédelmi tárca vezetője szerint a kormány arra törekszik, hogy „a lehető legjobb” bevándorlókat fogadja be és integrálja az ausztrál társadalomba. „A koalíció helyreállította a határainkat, és újból integritást teremtett a migrációs programban” – mondta a tárcavezető a The Australian című lapnak nyilatkozva.

Malcolm Turnbull miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy Ausztráliába „egy emberrel se érkezhet több, mint amennyit akar vagy amennyire szüksége van”.

A bevándorlók száma annak ellenére csökkent, hogy a szakszervezetek, a munkaadók és üzleti csoportok szorgalmazták, hogy a kormány közel 190 ezer embert fogadjon be, tartsa az átlagos szintet.

A dpa hírügynökség ismertetése szerint Ausztráliában a bevándorlás kulcsfontosságú tényező a munkahelyteremtésben, és az új munkahelyek kétharmada az elmúlt öt évben a bevándorlók érkezésének köszönhetően jött létre. Az állami bevételek minisztériumának kimutatása szerint a migráció egy százalékkal járul hozzá Ausztrália éves hazai össztermékéhez (GDP), és lassítja az ausztrál társadalom elöregedését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában