üldözés

2018.08.14. 16:44

Csaknem kétezer embert űztek el fegyveresek egy menekülttáborból Líbiában

Címkék#Líbia

William Spindler, az az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője tudatta, hogy 370 család volt kénytelen elhagyni a Trik al-Matar menekülttáborban létesített szállásaikat.

Mintegy 1900 embert űztek el milicisták egy menekülttáborból a líbiai fővárosban, Tripoliban.

A menekültek a nyugat-líbiai Tavurgából érkeztek. Bár a hírt közlő AP amerikai hírügynökség nem fogalmazott pontosan azzal kapcsolatban, hogy melyik milícia miatt váltak ismét földönfutóvá a menekültek, azt sugallta, hogy a Tripoliban aktív, legerősebb úgynevezett miszrátai milícia a tettes.

Spindler szerint félő, hogy a más, fővárosi menekülttáborokban élők tavurgaiakra is hasonló sors vár.

A Miszráta és Tavurga közötti ellenséges hangulatot 2011-re lehet visszavezetni.

Az al-Jazeera katari székhelyű, nemzetközi hírtelevízió egy júniusi beszámolója szerint a líbiai polgárháború kirobbanását követően Tavurga Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető oldalára állt, míg a miszrátai fegyveresek a Kadhafi-rezsim ellen harcoltak. A miszrátai milícia majdnem napra pontosan hét éve foglalta el Tavurgát, melynek lakosait elüldözték otthonaikból, mintegy 35 ezer tavurgai azóta is belső menekültként él saját hazájában, sokan Tripoliban leltek menedékre. Tavurga szellemvárossá vált.

A két, egymástól nagyjából 40 kilométerre fekvő város júniusban békemegállapodást írt alá, ami elvben lehetővé tette, hogy a tavurgaiak hazatelepüljenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában