gyász

2018.08.18. 13:38

Elhunyt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár

A Nobel-békedíjas volt tisztségviselőt rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál egy berni kórházban

A ghánai állampolgárságú, egyesült államokbeli egyetemeken diplomát szerző, az ENSZ-ben 1962-től a legkülönbözőbb posztokon dolgozó tisztségviselő 1997 januárjától két cikluson, tíz éven át töltötte be a főtitkári tisztséget, és hivatali ideje alatt a világszervezet megélte egyik legjobb, de egyúttal legrosszabb időszakait is, amint a dpa hírügynökség írta. 2001-ben ítélték oda neki a Nobel-békedíjat. Az 1990-es években, amikor a békefenntartó műveletek irányítója volt, hibájául rótták fel neki többen, hogy a világszervezet nem tudta megakadályozni a ruandai népirtást.

António Guterres jelenlegi főtitkár olyan „erőként” méltatta Kofi Annant, aki „jó irányban vezette” a világszervezetet. „Sok szempontból ő volt az ENSZ megtestesítője. Páratlan elkötelezettséggel és méltósággal került a tisztségviselők közül a szervezet élére és vezette azt át az új évezredbe” – jelentette ki. Guterres korábban a Menekültügyi Főbiztosság vezetője volt, erre a tisztségre Annan nevezte ki.

Annan 80. születésnapja alkalmából a BBC áprilisban interjút készített vele, és ebben ő azt mondta: „Az ENSZ nem tökéletes, mindig javításra szorul, de ha nem létezne, akkor ki kellene találni. Makacsul optimista vagyok, annak születtem, és az is maradok.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában