Maradnak a fegyverek

2018.08.23. 05:58

Észak-Korea nem folytatja a rakétakísérleti telep felszámolását

Műholdfelvételekből ítélve Észak-Korea a leállította Szohe rakétakísérleti telep leszerelését.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen működő 38North kutatóközpont tájékoztatása szerint a műholdfelvételekből arra lehet következtetni, hogy augusztus 3. óta nem folynak ott jelentős leszerelési munkálatok, és a korábban leszerelt dolgok ott hevernek a telepen.

A kutatóintézet július 24-én közölte, hogy megkezdődött a telep központi létesítményeinek leszerelése, elbontanak egy hordozórakéta-összeállító, valamint egy, a folyékony üzemanyagú hajtóművek fejlesztésére használt építményt, amelyek feltehetően központi szerepet játszottak az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramban.

A szóban forgó kísérleti telep, amely egyben űrközpont is, a kínai határ közelében, Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra, a hatalmas jongbjoni atomlétesítménytől 70 kilométerre található. Két és fél évvel ezelőtt, 2016. február 7-én innen bocsátottak fel egy – Phenjan állítása szerint – műholddal felszerelt űrhajót. A Nyugat szerint Phenjan valójában új ballisztikus interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet.

A Szohe telep leszerelése összhangban lenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Kim Dszong Un tett Donald Trump amerikai elnöknek a szingapúri találkozójuk idején.

Kim akkor megerősítette, hogy támogatja „a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését”. Az utóbbi időben egyre többen megkérdőjelezik, hogy Észak-Korea hajlandó-e eleget tenni az atomfegyverek leszerelésére vonatkozó amerikai követelésnek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy Kim Dzsong Un tavasszal hangoztatott szándékai ellenére országa folytatja a nukleáris tevékenységét, ami nagyon aggasztó. A NAÜ szerint a jongbjoni kísérleti reaktorban is folyik a 2015 decemberében megkezdett „működési ciklus”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában