ítélet

2018.08.15. 21:19

Halálra ítéltek a 2011-es líbiai felkelésben tüntetőkre lövő milicistákat

Egy líbiai bíróság halálra ítélt szerdán 45 milicistát, akik a vád szerint tüzet nyitottak a Moammer Kadhafi néhai diktátor uralma ellen kirobbant 2011-es felkelésben részt vevő tüntetőkre Tripoliban, többüket megölve – közölte az igazságügyi tárca.

Az el-Vaszat líbiai újság értesülései szerint a 128 vádlott közül 45-öt golyó általi halálra, 54-et pedig öt év börtönbüntetésre ítéltek. Huszonkét vádlottat felmentett a tripoli fellebbviteli bíróság. Három vádlott nem élte meg a tárgyalás napját, további három esetében még nem született bírósági döntés. Egy vádlott amnesztiában részesült.

A vádlottak Kadhafi-párti milicisták voltak, akik tüzet nyitottak a Tripoli egyik negyedében tüntető több tucat emberre 2011 augusztus 21-én.

A volt diktátort 2011 októberében, szülővárosától, Szirttől nem messze fogták el és gyilkolták meg lázadók.

Líbiában Kadhafi 2011-es megbuktatása óta káosz uralkodik.

Jelenleg két nagyobb erő küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valamint a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár marsall vezette erők.

Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában