kapcsolat

2018.08.22. 18:30

Új Ipoly-híd épül a szlovák-magyar határon

Az új közúti átkelő a szlovákiai Ipolyvarbót fogja összekötni a magyarországi Őrhalommal.

A szlovák kormány szerdán rábólintott a Szlovákia és Magyarország közötti közös közúti híd építésére vonatkozó kormányközi megállapodás tervezetére, amely lehetővé teszi az átkelést a személygépkocsik, a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik, a gyalogosok és a kerékpárosok számára – közölte az MTI-vel Karolína Ducká, a közlekedési és építésügyi minisztérium szóvivője.

„Az újabb Ipoly-híd biztosítani fogja a térségben a jobb közlekedést.

Közelebb hozza egymáshoz a két régiót, a lakosok napi szinten használhatják munkahelyük megközelítésére vagy kikapcsolódás céljából.

Hozzáadott értéke a határ menti térségek idegenforgalmának fejlődése szempontjából is jelentős” – mondta Érsek Árpád szlovák közlekedési és építésügyi miniszter.

A szlovák közlekedésügyi tárca a közlekedési infrastruktúrára vonatkozó kormányközi megállapodások gesztoraként dolgozta ki a közös határhíd kivitelezésére vonatkozó javaslatot. A szlovák oldalon Ipolyvarbó község hatáskörében van a híd beruházói szintű előkészítése és felépítése, ehhez Besztercebánya megye nyújt támogatást. Az építkezés finanszírozását az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország 2014-2020 Együttműködési Program forrásaiból, a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának pénzeszközeiből, illetve Besztercebánya megye költségvetéséből tervezik megvalósítani.

Jelenleg mindössze egy fahíd biztosítja Ipolyvarbó és Őrhalom összeköttetését, amelyen csak gyalogosok és kerékpárosok kelhetnek át.

Az új közúti híd nemcsak őket fogja szolgálni, hanem a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik és a nemzetközi személygépkocsi-forgalom előtt is nyitva áll majd – mutatott rá a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában