terrorizmus

2018.09.11. 16:22

Halálos áldozatokat követelt az Iszlám Állam rajtaütése a szíriai kormányerőkön

A környék július 25-e óta a kormányerők és a dzsihadisták közti elkeseredett harcok színhelye.

Legkevesebb huszonegy szíriai kormánykatona és velük szövetséges milicista vesztette életét az Iszlám Állam rajtaütésében Szíria délkeleti részén – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A támadás a Damaszkusztól mintegy 100 kilométerre fekvő esz-Szuveida tartománybeli, Telúl asz-Szafa sivatagos részén történt, amely a terroristacsoport utolsó bástyája a térségben , az OSDH vezetője, Rámi Abder-Rahmán szerint Az ezt követő tűzharcban a terrorcsoport nyolc fegyverese halt meg – közölte Abder-Rahmán.

Az Iszlám Állam terroristái elleni heves harcokról számolt be a SANA hivatalos szíriai hírügynökség is, és hozzátette, hogy a légicsapások és a szárazföldi célzott támadások alapján az Iszlám Állam fegyveresei Szuveida sziklás kősivatagában húzták meg magukat.

A környék július 25-e óta a kormányerők és a dzsihadisták közti elkeseredett harcok színhelye, ekkor indította ugyanis a terroristacsoport összehangolt támadását a Damaszkusz fennhatósága alatt levő esz-Szuveida ellen, ahol egyébként jelentős drúz kisebbség található.

A harcoknak eddig 250 halálos áldozata volt, és a terrorcsoport további harminc embert túszul ejtett, akik közül ketten már meghaltak, köztük egy tizenkilenc éves fiatalember, akit lefejeztek. A túszok közt gyerekek is vannak.

Az Iszlám Államot számos katonai támadás érte Szíriában és ma csupán az országnak kevesebb mint három százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Újabb támadást indított hétfőn az esz-Szuveidától északnyugatra található Hadzsín ellen a Demokratikus Szíriai Erők (FDS) nevű arab-kurd mozgalom is.

A dzsihadisták vezetője, Abú Bakr al-Bagdádi augusztus végén szent háborúra szólította fel harcosait egy videofelvételen. A szíriai belháborúnak a sajtóban idézett adatok szerint már több mint 350 000 halálos áldozata van, és több millió ember kényszerült elmenekülni hazájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában