Katasztrófa

2018.10.29. 06:28

A tengerbe zuhant egy utasszállító Indonéziában, túlélőknek nincs nyoma

A belföldi viszonylatban közlekedő járaton 188 ember utazott – közölte az indonéz katasztrófavédelem vezetője.

Tanjung Karawang, 2018. október 29. Az indonéziai nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség, a BASARNAS által közreadott képen a mentõalakulat tagjai emelik ki a vízbõl az indonéz Lion Air légitársaság utasszállító repülõgépének roncsait a tengerbõl Tanjung Karawang közelében 2018. október 29-én. A belföldi viszonylatban közlekedõ gép Jakartából Bangka szigetre tartott, amely Szumátra mellett található. A légitársaság szóvivõje elmondta: mindössze 13 perccel a felszállás után elvesztették a kapcsolatot a Boeing 737-800 típusú géppel. A tengerbe zuhant repülõgép fedélzetén 178 felnõtt utas, egy gyerek és két csecsemõ utazott, a személyzet héttagú volt. MTI/EPA/BASARNAS

Forrás: MTI / EPA / BASARNAS

Nincs jele annak, hogy vannak túlélői a hétfőn Indonéziában 188 emberrel a fedélzetén tengerbe zuhant Boeing 737-800 típusú utasszállító repülőgép szerencsétlenségének – közölte az indonéziai kutatási és mentési ügynökség vezetője. Az indonéz mentők vezetője szerint valószínűleg nincs túlélője a repülőgép-szerencsétlenség után

„Átfésültük a vízfelszínt, de nem találtunk túlélőket”

- mondta Muhammad Syaugi a dpa német hírügynökség szerint.

Syaugi tájékoztatása szerint a mentőcsapatok mintegy 70 kilométerre keletre Jakartától bukkantak rá a repülőgép roncsaira.

A búvárok jelenleg a repülőgép törzsét keresik, amely a feltételezések szerint a tengerfenékre süllyedt, mintegy 35 méter mélyre – mondta Syaugi.

Eközben a mentőcsapatok rábukkantak az első holttestekre a repülőgép roncsai között – mondta Agus Hariono, az indonéz vészhelyzeti intézkedések vezetője az EFE spanyol hírügynökségnek. A tetemekre mintegy 8 kilométerre keletre leltek rá a Tanjung Karawang nevű félszigettől, ahol az utasszállító eltűnt a radarról. A mentőcsapatok egyelőre nem akadtak túlélőkre – tette hozzá Hariono.

Bambang Suryo Aji, az indonéz mentőszolgálat műveleti igazgatója sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy a gép utasai „valószínűleg” meghaltak.

A Lion Air indonéz légitársaság Boeing 737-800 típusú gépe hétfőn Jakartából a Szumátra melletti Bangka szigetére tartott, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett.

A légitársaság szóvivője elmondta: mindössze 13 perccel a felszállás után elvesztették a kapcsolatot a Boeing 737-800 típusú géppel.

A légiforgalmi irányítás szerint a gép pilótája rögtön felszállás után engedélyt kért arra, hogy visszatérhessen a jakartai repülőtérre egy egyelőre ismeretlen műszaki probléma miatt, majd megszakadt vele a kapcsolat.

A gépen 178 felnőtt utas, egy gyerek és két csecsemő utazott, a személyzet héttagú volt.

Egy tisztségviselő India indonéziai nagykövetségéről később elmondta, hogy az egyik pilóta indiai állampolgár volt, az utasok között azonban nem voltak indiaiak.

A Lion Air egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte, hogy az utasok között volt egy olasz állampolgár.

Joko Widodo indonéz elnök utasította az indonéz közlekedésbiztonsági bizottságot, hogy vizsgálja ki a repülőgép-szerencsétlenséget. A jelenleg Balin tartózkodó államfő együttérzéséről biztosította az utasok hozzátartozóit, és reményét fejezte ki, hogy a mentőcsapatok „minden tőlük telhetőt megtesznek”, hogy felkutassák az áldozatokat. Widodo sürgette az embereket, hogy „imádkozzanak tovább”.

A Boeing vállalat „mélységes szomorúságának” adott hangot az incidenssel kapcsolatosan, és felajánlotta segítségét a nyomozáshoz, illetve szintén együttérzéséről biztosította az utasok hozzátartozóit.

Az ausztrál kormány hétfőn megtiltotta tisztségviselőinek és vállalkozóinak, hogy a Lion Air légitársasággal utazzanak. Az ausztrál külügyi tárca erről szóló közleménye szerint a döntést a repülőgép-balesettel kapcsolatosan folytatott nyomozás eredményeit figyelembe véve vizsgálják felül.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a Lion Air gyorsan növekvő diszkont légitársaság, vegyes repülésbiztonsági nyilvántartással. 1999-ben alapították, járatok tucatjait kínálja naponta mind nemzetközi útvonalakon, mind Indonézián belül. A legnagyobb légitársaság Indonéziában az utasok számát tekintve, leginkább Boeing 737 típusú utasszállítókat működtet.

Borítókép: Az indonéziai nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség, a BASARNAS által közreadott képen a mentőalakulat tagjai emelik ki a vízből az indonéz Lion Air légitársaság utasszállító repülőgépének roncsait a tengerből Tanjung Karawang közelében 2018. október 29-én

Fotó: MTI / EPA / BASARNAS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában