Járvány

2018.10.02. 05:40

Kétségbeejtően terjed a kolera a polgárháború sújtotta Jemenben

A harcok fellángolása óta csaknem a háromszorosára emelkedett a megbetegedések száma.

Jemen Hodeida tartományában júniusban 497 kolerás esetet jegyeztek fel, augusztusban pedig már 1342-t. A Save the Children nevű civil szervezet, amely több egészségügyi intézményt támogat a térségben, a jemeni kolerajárvány epicentrumának nevezi a tartományt.

A betegek mintegy harmada ötévesnél fiatalabb gyerek. A szervezet közlése szerint

100 ezer alultáplált gyereket fenyegeti annak veszélye, hogy megfertőződnek, és bele is halnak a hasmenéssel járó, s ezért kiszáradást okozó betegségbe.

2018 eleje óta a Save the Children 23 ezer koleragyanús esetet regisztrált. Az ENSZ adatai szerint a betegség tavaly április óta 2451 ember halálát okozta az országban, és az elmúlt másfél évben 1,2 millióan kapták el a betegséget.

A kolerát bakteriális fertőzés okozza, súlyos hasmenést és esetenként hányást is okoz. A betegség a széklettel együtt ürülő baktériumok útján terjed, melyek aztán szennyezett étellel vagy vízzel kerülnek be a szervezetbe. Megelőzésének elsődleges módja a tiszta víz és élelmiszer biztosítása, ám ezt a harcok rendkívüli módon megnehezítik.

A jemeni polgárháború azzal vette kezdetét, hogy az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók elfoglalták a fővárost és az ország jelentős részét. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 őszén beavatkozott a konfliktusba a nemzetközileg elismert kormány oldalán. A harcokban ENSZ-adatok szerint már legalább 10 ezer ember halt meg, többségük ártatlan civil áldozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában