Tisza-évforduló

2018.10.31. 12:13

Kövér László: meg kell becsülnünk múltunk nagy alakjait

És helyesen kell értelmeznünk sorsfordulóinkat az Országgyűlés elnöke szerint. Kövér László a Tisza István miniszterelnök halálának 100. évfordulója alkalmából tartott szerdai budapesti koszorúzáson azt mondta, hogy a tragikus sorsú egykori miniszterelnök megérdemelné, hogy történelmi nagyságaink közé emeljék.

Budapest, 2018. október 31. Kövér László, az Országgyûlés elnöke koszorúz Tisza István emléktáblájánál, a budapesti a Róheim-villa kertjében 2018. október 31-én. Tisza István egykori miniszterelnököt a villában gyilkolták meg 100 éve, 1918. október 31-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

A házelnök a megemlékezés előtt az M1 csatornának nyilatkozva azt mondta: Tisza Istvánra rengeteg rágalmat és mocskot ragasztottak az elmúlt 70 évben, de eljött az ideje annak, hogy ne csak fejet hajtsanak előtte, hanem reálisan értékeljék.

Tisza Istvánt a zuglói Hermina úti Róheim-villában gyilkolták meg 100 éve. Az ott tartott szerdai megemlékezésen Kövér László azt mondta,

végre rehabilitálni kell múltunkat, és újra kell fogalmaznunk az elmúlt több mint ezer esztendőt, különösen a 20. századi történelmet annak érdekében, hogy helyesen lássuk a ma kihívásait is.

Kövér László a rendszerváltoztatás kudarcterületének nevezte a történelemoktatást. Szerinte gyakorlatilag ugyanazt a marxista, posztmarxista koloncot cipeljük a nyakunkban, mint amit a második világháború után a nyakunkba akasztottak.

Itt az ideje, hogy végre megpróbáljuk magunk értelmezni a történelmünket és visszavenni azt, ami a miénk

- hangoztatta a házelnök, aki úgy vélte, Tisza Istvánnak éppen a tragikumában tükröződött a nagysága, hiszen ő sem tudott olyan megoldást találni, ami megmenthette volna Magyarországot. Szerinte vannak olyan történelmi helyzetek, amikor nagyon nehéz a megmaradás érdekében a rossz, a még rosszabb és a tragikus között választani.

Hozzátette: a mai korszak ugyan nem ilyen, bár most is nehéz és válságokkal teljes az idő az egész világon. A jövőnk van veszélyben, de ha a mozgásterünket kihasználjuk, ami Tiszának és kortársainak nem sikerült, akkor Magyarország nem csak elkerülheti a veszélyeket, hanem fennmaradhat az elmúlt 8 év emelkedő pályáján – mondta a házelnök.

Kövér László házelnök nemcsak a Róheim-villánál, hanem az Országházban is megkoszorúzta Tisza István egykori képviselőházi elnök, majd miniszterelnök és Návay Lajos volt képviselőházi elnök közös emléktábláját
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a megemlékezésen a 20. századi magyar történelem egyik kiemelkedő politikusának nevezte Tisza Istvánt, aki államférfivá emelkedett, és aki a vitákban mindig nemes ellenfél volt.

Felidézte, Tisza István 1914-ben, a trónörökös pár, Ferenc Ferdinánd főherceg és felesége szarajevói meggyilkolása után is olyan megoldást próbált keresni, amivel elkerülhető lehet a háború, ám ez nem sikerült. Amikor azonban a többség arról döntött, hogy háborúval kell megoldani a konfliktust, attól kezdve következetesen kiállt emellett – fűzte hozzá.

Arról beszélt, „van, amikor a többség döntése nem biztos, hogy a kisebbségnek jó”, de ha a célok ugyanazok, akkor az ország érdekében össze kell fogni, és erre Tisza István képes volt politikusként és katonaként is. Azt mondta,

Tisza István az utolsó pillanatig szolgálta a hazáját, addig, amíg életét kioltották a golyók, amelyek „egyúttal pontot tettek az egykori Magyarország történetének végére”.

A megemlékezés végén Kövér László, valamint a Corvin-lánc testület elnöke, Vizi E. Szilveszter és Marton Éva alelnök megkoszorúzta a Róheim-villán elhelyezett, a miniszterelnök meggyilkolására emlékeztető táblát. A koszorúzáson mások mellett jelen voltak a Corvin-lánc testület, a Tisza István Baráti Társaság, valamint a Tisza család tagjai, továbbá Lázár János miniszterelnöki biztos.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorúz Tisza István emléktáblájánál, a budapesti a Róheim-villa kertjében 2018. október 31-én

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában