Légi katasztrófa

2018.10.31. 13:39

Megtalálhatták a lezuhant indonéz repülő törzsét és fekete dobozát

Az indonéz hadsereg szerdán közölte, hogy nagy valószínűséggel felderítette a hétfőn lezuhant utasszállító repülőgép törzsének és fekete dobozának hollétét.

Jakarta, 2018. október 30. Az indonéziai nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség, a BASARNAS tagjai az indonéz Lion Air légitársaság tengerbe zuhant utasszállító repülõgépe utasainak holmijait vizsgálják Tanjung Priok kikötõjében 2018. október 30-án. A belföldi viszonylatban közlekedõ gép Jakartából a Szumátra melletti Bangka szigetre tartott október 28-án, amikor a felszállás után elveszett a kapcsolat a Boeing 737-800 típusú géppel. A tengerbe zuhant repülõgép fedélzetén 178 felnõtt utas, egy gyerek és két csecsemõ utazott, a személyzet héttagú volt. MTI/EPA/Mast Irham

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Mast Irham

A mindössze két hónapja gyártott Boeing 737-800 típusú gép 189 emberrel zuhant nem sokkal jakartai felszállása után a tengerbe. Az indonéz hadsereg szerdára hajózási radarral felfedezett egy 22 méter hosszú tárgyat a Jávai-tenger fenekén, 32 méteres mélységben. A tárgy valószínűleg a repülő törzse.

Az indonéz közlekedésbiztonsági tanács ugyancsak szerdai közlése szerint hangjelzéseket fogtak be a keresők, amelyek 70 százalékos valószínűséggel a repülő fekete dobozának jeladójától származnak. A hangforrás megtalálására búvárokat küldtek. A fekete doboz – amely rögzíti a pilótafülkében elhangzottakat és a repülési adatokat – nagyban segíthet kideríteni a szerencsétlenség okát.

A roncsok és holttestek után szerdán a korábbinál tízzel több, immár 44 hajó kutatott.

Mindeközben Indonézia közlekedési minisztere bejelentette, hogy felmentette a munkavégzés alól a gépet üzemeltető légitársaság, a Lion Air műszaki igazgatóját és azokat az alkalmazottakat, akik jóváhagyták a repülő felszállását. A minisztérium közlése szerint ellenőrizni fogják az összes olcsón utaztató indonéz légitársaság működését. A lezuhant gépnél előző repülése során műszaki probléma lépett fel, amelyet azonban – a Lion Air elnökének közlése szerint – az eljárásnak megfelelően kijavítottak.

A gép belföldi járat volt, külföldi áldozatokról nincs hír.

Indonéziának nincs jó híre légiközlekedésének biztonságáról. Az ország légitársaságai csaknem egy évtizedig ki voltak tiltva biztonsági aggályok miatt az európai és az észak-amerikai légtérből. Az Európai Unió az idén, az Egyesült Államok 2016-ban oldotta fel a tilalmat.

Borítókép: Az indonéziai nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség, a BASARNAS tagjai az indonéz Lion Air légitársaság tengerbe zuhant utasszállító repülőgépe utasainak holmijait vizsgálják Tanjung Priok kikötőjében 2018. október 30-án

Fotó: MTI / EPA / Mast Irham

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában