Ipari katasztrófa

2019.01.28. 06:06

Túlélőket nem, csak újabb holttesteket találtak a gátszakadás helyszínén

Hivatalosan ötvennyolcra emelkedett a brazíliai gátszakadás halálos áldozatainak a száma, de sajnos minden bizonnyal növekedni fog, mert továbbra is 305 embert tartanak számon eltűntként – közölték polgárvédelmi tisztviselők vasárnap.

Brumadinho, 2019. január 27. Iszap hömpölyög a Paraopeba folyó vizében a brazíliai Brumadinho település közelében 2019. január 26-án, miután elõzõ nap a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. A katasztrófának 37 halálos áldozata van, mintegy 250 embert eltûntként tartanak számon. Az Ibama nevû brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt. A Vale SA a világ legnagyobb vasérckitermelõje és vasexportõre. MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda

Forrás: MTI / EPA-EFE

Fotó: Antonio Lacerda

A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le pénteken, és iszap öntötte el a környező területet a Minas Gerais állambeli Brumadinho település közelében. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. A bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A vasárnapi nap folyamán egyetlen túlélőt sem talált az utánuk kutató mintegy 200 tűzoltó és 13 helikopter. A keresést egy időre fel kellett függeszteni, mert a hatóságok újabb gátszakadástól tartottak a katasztrófa helyszínén, és ezért több környező településről mintegy 24 ezer embert evakuáltak ideiglenesen.

Ugyancsak vasárnap mintegy 130 izraeli katona indult útnak Brazíliába, hogy egyebek közt helymeghatározó eszközökkel, víz alatti radarokkal és drónokkal segítsenek az eltűntek utáni kutatásban.

A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált (2,6 milliárd eurót) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. Minas Gerais állam ügyészsége közölte, hogy 1 milliárd reált még péntek este, majd további 10 milliárdot szombaton zároltak a hatóságok. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

Borítókép: Iszap hömpölyög a Paraopeba folyó vizében a brazíliai Brumadinho település közelében 2019. január 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában