Iszlám Állam

2019.02.25. 08:26

Már több mint 280 dzsihádistát adtak át a szíriai kurd-arab erők Iraknak

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet már több mint 280 tagját adta át az Egyesült Államok támogatását bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet Iraknak – közölte az iraki hadsereg vasárnap.

A közlemény szerint az Iraknak átadott dzsihádisták az SDF fogságában lévő iraki terroristák egy nagyobb, több mint 500 fős csoportjának a része. A fennmaradó dzsihádisták átadása még folyamatban van. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó egy iraki ezredes megerősítette, hogy vasárnap 130 ember érkezett Irakba.

Iraki katonai források szerint a vasárnap átadott terroristák között legalább 20 külföldi van, főként francia állampolgárok.

Közlésük szerint 14 francia állampolgárról és 6 arabról van szó. Az araboknak nem ismert a származási országa. Az iraki hadsereg mindazonáltal azt közölte, hogy csak irakiakat adott át az SDF. Amennyiben igaz, ez az első ismert eset, hogy külföldieket adtak át Iraknak, de egyelőre nem világos, hogy hosszú távon iraki fogságban maradnak-e – jegyezte meg a Reuters.

A szíriai-iraki határ iraki oldalán fekvő al-Káim város polgármestere azt mondta, hogy a vasárnap érkezett dzsihádisták egy része családjával érkezett Irakba. Az Iszlám Állam első 150 harcosát csütörtökön adták át Iraknak. Hírügynökségek szerint velük is több családtag utazott.

A Reuters információi szerint nagyjából 800 külföldi dzsihádista van az SDF fogságában Szíriában, és több mint 2000 családtagjukat helyezték már el táborokban, de minden nap érkeznek újak.

Ezeket a terroristákat a kurd-arab ernyőszervezet az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványa, a dél-keleti Deir-ez-Zór tartományban lévő Baghúz város és környéke elleni offenzíva keretében fogta el.

A Reuters megjegyezte, hogy az Iszlám Állam továbbra is fenyegetést jelent Szíriában és Irakban, hiába vesztették el a 2014-ben uralmuk alá hajtott területeket.

Iraki és nyugati hírszerzési tisztviselők elképzelhetőnek tartják, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi a nyugat-iraki Anbár tartományban tartózkodik és onnan mozgósítja a Szíriából elszökött dzsihádistákat. Az Irakban állomásozó amerikai csapatokhoz köthető források pedig arról számoltak be, hogy háromezerre duzzadt az Iszlám Állam Irakban lévő harcosainak száma.

Korábbi arab sajtóközlések szerint Bagdadi elvesztette az irányítást az általa alapított szervezet felett, és több alkalommal is bejelentették már halálhírét. Al-Bagdadi sorsát azonban továbbra is homály fedi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában