Líbia

2019.04.08. 11:25

Sokan meghaltak a harcokban, több ezren menekülnek Tripoliból

Moammer el-Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása óta fegyveres milíciák harcolnak egymással az ország feletti uralom megszerzéséért.

Már legalább 32 ember vesztette életét, és mintegy 50-en megsebesültek a Líbiában folyó harcokban azóta, hogy a Halifa Haftar tábornok parancsnoksága alatt álló „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNA) múlt csütörtökön offenzívát indított Tripoli ellen – közölte a nemzetközileg elismert tripoli egységkormány egészségügyi minisztériuma vasárnap este.

A tárca bejelentése szerint az áldozatok között sok a civil, de pontos számokat nem közölt.

A Haftar tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg szombaton arról adott hírt, hogy 14 harcosát vesztette el az összecsapásokban.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala hétfőn közölte: legalább 2200 ember menekült el a líbiai főváros déli részén zajló harcok elől, nagyon sokan viszont csapdába estek, és nem tudnak távozni. Az ENSZ jelentése szerint a harcok fokozódásával arra lehet számítani, hogy a lakosság jelentős része menekülni fog. A helyszínen működő segélyszervezetek mintegy 210 ezer ember három hónapon keresztüli ellátására elegendő készletekkel rendelkeznek – közölte a világszervezet.

Vasárnap is heves harcok folytak Tripoli közelében Haftar tábornok erői és a nemzetközi közösség által elismert egységkormány hadserege között. Washington ugyan a Tripoli ellen indított offenzíva azonnali leállítását követelte, de a nagyhatalmak közösen nem tudtak az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan nyilatkozatot kiadni, amelyben felszólították volna Haftart, hogy állítsa le katonáinak előrenyomulását Tripoli felé.

Líbiában Moammer el-Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta fegyveres milíciák harcolnak egymással az ország feletti uralom megszerzéséért. A nemzetközi közösség a Tripoliban működő úgynevezett egységkormányt ismeri el, amely az ország nyugati részét irányítja, míg Líbia keleti felét Halifa Haftar tábornok erői ellenőrzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában