Szegedi vonal

2019.05.09. 10:49

Hamis adatok alapján hozta volna rokonait az unióba a szír ENSZ-diplomata

A polgári elhárítás Mazloum Samar berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a külügyi tárcának.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának szír vezetője a beosztását kihasználva segédkezett családtagjainak a schengeni övezetbe történő bejutásban — tudta meg a Magyar Nemzet. ­Értesüléseik szerint a polgári elhárítás Mazloum Samar berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a külügyi tárcának.

A Magyar Nemzet rendelkezésére álló információk szerint Mazloum Samar diplomata munkakörben lévő szír állampolgár, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának vezetője 2017 májusában nyújtott be meghívólevelet hét családtagja részére.

A hét szír állampolgár között volt Mazloum Samar édesapja és két testvére is. A családtagok 2018 januárjában elhagyták Magyarországot, közülük hatan egy hónappal később már Németországban kérelmeztek menekültstátust.

A német hatóságok első fokon a dublini eljárás keretében megállapították hazánk felelősségét, és elutasították a kérelmet. A szírek fellebbeztek, amelynek a helyi hatóságok helyt adtak, így az érintettek kiegészítő védelemben részesültek, 2019. augusztus 6-ig Németországban tartózkodhatnak.

Mazloum Samar 2018. augusztus 16-án a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál (BMH) meghívólevél iránti kérelmet nyújtott be a harmadik testvére és annak felesége számára. A meghívás céljaként családi látogatás szerepelt, amelynek idejét 89 napban határozta meg.

Mazloum Samar családtagjainak idegenrendészeti státusáról és az eltartott személyek számáról is valótlan adatokat továbbított a BMH-nak, ezért a hivatal első- és másodfokon is elutasította a kérelmet.

A lap információi szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy

Mazloum Samar az eljárás befolyásolása érdekében az ENSZ-nél lévő beosztását kihasználva lépett fel, és egy – a döntéshozók meggyőzését szolgáló – beadvány elkészítéséhez a nemzetközi szervezet bélyegzőjét is igénybe vette.

A polgári elhárítás azért, hogy megszakítsa Mazloum Samar ­diplomáciai beosztásával összeegyeztethetetlen tevékenységét, az ENSZ-diplomata berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában