EP-választás

2019.05.04. 09:08

Több mint tízezren már biztosan külképviseleten szavaznak

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik május 26-án nem lesznek Magyarországon, az ország külképviseletein – nagykövetségén és konzulátusán – voksolhatnak.

Forrás: Shutterstock

Két héttel a határidő lejárta előtt már több mint tízezren jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 132 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni.

A külképviseleti szavazáshoz május 17-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. Szudánban és Líbiában a korábban jelzettől eltérően mégsem lehet majd voksolni, miután ott a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külképviseleti szavazás feltételeit nem lehet biztosítani.

A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni,

kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit, mert ott – az időeltolódás miatt – május 25-én, szombaton lesz a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombat reggeli adatai szerint eddig 10 357-en jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson. A legtöbben, 946-an a londoni külképviseletet jelölték meg, de sokan szavaznának Brüsszelben (763), Münchenben (586), Bernben (473), Berlinben (457), Stuttgartban (453), Hágában (390), Bécsben (343), Csíkszeredában (335) is. A többi külképviseleten háromszáznál kevesebb jelentkező van.

A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, és a szavazás napján 7572-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában