aszály

2019.06.19. 12:25

Dél-Korea ötvenezer tonna rizst küld Észak-Koreának

Ezzel is enyhítenék az egyre súlyosbodó élelmiszerválságot.

Dél-Korea utoljára 2010-ben küldött rizst Észak-Koreának, mintegy 5 ezer tonnányit, az árvizek következtében keletkezett élelmiszerválság enyhítésére. A minisztérium közleménye hozzáteszi, hogy a segély kiosztásával és a felügyeletével a WFP-t bízta meg.

Kim Jon Csul, az országegyesítési miniszter korábban már bejelentette azt is, hogy Szöul 8 millió dollárral támogatja az WFP és a világszervezet Gyermekalapjának (UNICEF) Észak-Koreát segítő programjait.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint Észak-Koreát az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya sújtja. A WFP szóvivője, Herve Verhoosel május elején közölte, hogy a több mint 25 millió lakosú országban 10,1 millióan szembesülnek súlyos élelmiszerhiánnyal, miután az országban tavaly az évtized legrosszabb termését takarították be. Ennek következtében Észak-Korea május elején fejenként 300 grammra csökkentette a jegyekre vásárolható élelmiszeradagokat. Az ENSZ szerint eddig még nem volt ilyen alacsony a fejadag az évnek ebben az időszakában.

Észak-Koreában legutóbb a 90-es évek közepén volt hatalmas éhínség, amelynek következtében százezrek haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában