botrány

2019.10.06. 09:22

A Koránból olvasott fel a Westminster apátságban egy főmufti

Bosznia és Hercegovina nagymuftiját a tavaly elhunyt Paddy Ashdown brit liberális demokrata politikus hálaadási miséjére hívták meg.

Forrás: POOL / AFP

Fotó: Chris J Ratcliffe

Hitvalló Eduárd, az egyik utolsó angolszász király forog a sírjában. Ő volt az, aki 1045 és 1065 között felépíttette a Westminster apátságot és akit szentté avatása után ott temettek el.

A Ripost beszámolója szerint a botrányt az okozta, hogy az apátságban tartották meg a tavaly elhunyt Paddy Ashdown brit liberális demokrata politikus hálaadási miséjét. Az apátság vezetői pedig megengedték, hogy Husein Kavazovic, Bosznia és Hercegovina nagymuftija részleteket olvasson fel a Koránból. Hogy miért is? Mert Kavazovic szenvedélyes támogatója lett Bosznia és Hercegovina muszlimjainak a Jugoszlávia felbomlásához vezető háborúk során. Yasser Hussein iszlám jogász szerint a főmufti meghívása azt sugallta, hogy az elhunyt politikus maga is – titokban – iszlámhívő lett. Ezt azzal indokolta, hogy az iszlámban soha nem imádkoznak egy hitetlen lelki üdvéért.

Sőt, az Ashdown emlékére felolvasott 16. fejezet a pokolról szól a hitetlenek számára – mondta. Az apátságot a meghívásért sokan bírálták az interneten. Azt kérdezték tőlük, hogy vajon hányszor hívták meg a keresztényeket egy vallásközi szolgálatra egy mecsetbe vagy hindu templomba? Erre az apátság szóvivője nem tudott mit válaszolni.

Az eset nem egyedülálló. Gavin Ashenden püspök, aki a királynő lelkésze volt, 2017-ben lemondott, miután kifogásolta, hogy a Koránból olvastak fel a glasgow-i Szent Mária püspöki székesegyházban. Akkor hozzátette: “A Korán olvasása a katedrálisokban néha az udvariasság, vendégszeretet vagy befogadás jele. De ehelyett érvényesíti az iszlám tanítását, amely szerint a feltámadás csalás volt és Jézus hazudott követőinek és a világnak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában