január 31-ig

2019.10.28. 19:13

Elfogadta a Brexit halasztását a brit kormány

A brit kormány hivatalosan értesítette hétfő este az Európai Tanács elnökét arról, hogy elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról hozott döntést. Ezzel biztossá és hivatalossá vált, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki az EU-ból október 31-én, vagyis csütörtökön, a Brexit eddigi határnapján. Az előre hozott választást viszont nem fogadta el a parlament.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a Brexit halasztását kezdeményező brit indítványt.

A halasztás 2020. január 31-ig terjedhet. Ugyanakkor rugalmas határidőről van szó, vagyis ha London valamelyik köztes hónapban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, annak a hónapnak a végén is megszűnhet a brit EU-tagság.

Boris Johnson brit miniszterelnök Tusknak írt, hétfő este nyilvánosságra került levelében hangsúlyozza: a brit kormányra „akarata ellenére ráerőltetett törvény” alapján nincs más lehetősége, mint az, hogy formálisan beleegyezzen a halasztásról szóló uniós döntésbe.

Harmadszorra sem sikerült megszavaztatni az előrehozott választást

Nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett kormányzati kezdeményezést, mivel a hétfő esti szavazáson nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség.

A parlament mandátumának hosszát öt évben rögzítő, 2011-ben kelt brit törvény értelmében a következő választás 2022-ben esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához kétharmados támogatásra lett volna szükség az alsóházban,

a jelenlegi létszám alapján 434 voksra. A hétfő esti szavazáson azonban csak 293-an voksoltak a kormányfő indítványára.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök most kezdeményezte harmadszor az előrehozott választások kiírását azóta, hogy a parlament a kormány ellenkezésével dacolva szeptemberben elfogadott egy ellenzéki kezdeményezésű törvényjavaslatot, amely október 19-ig adott határidőt a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyására. Mivel ez elmaradt, Johnsonnak ugyanezen törvény alapján kezdeményeznie kellett a Brexit halasztását az EU-nál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában