Igazságszolgáltatás

2019.12.22. 17:12

Tizenöt év börtönbüntetésre ítéltek három egyiptomi kamaszt egy brutális gyilkossági ügyben

Az ítélet megfellebbezhető.

Egy egyiptomi bíróság egyenként 15 év börtönbüntetésre ítélt három kamaszfiút vasárnap, akik brutálisan meggyilkolták kortársukat, mert védelmébe vett egy általuk molesztált lányt – közölték igazságügyi források.

A fiúk októberben több késszúrással halálosan megsebesítették a 17 éves Mahmúd el-Bannát, miután védelmébe vett egy általuk molesztált lányt, és bírálta magatartásukat a Facebookon. Egy negyedik vádlottat bűnrészesség miatt öt évre ítéltek. Ő volt az, aki motorkerékpárján a gyilkosság helyszínére szállította az elkövetőket. Az ítélet megfellebbezhető.

Az ítéletet a Kairótól 75 kilométerre északra található Sebín el-Kom bíróságán hirdették ki. Az ügy legutóbbi tárgyalásán a rendőrség több mint húsz embert tartóztatott le, mert tüntettek a bíróság épülete előtt. Egyiptomban 2013-ban gyakorlatilag betiltották az utcai megmozdulásokat.

A gyilkosság megrázta az egyiptomi közvéleményt. A közösségi oldalakon dicsérték az áldozatot hősiességéért, és a lovagiasság mártírjának nevezték, miközben az elkövetők kivégzését követelték.

Igazságügyi források elmondták, hogy Egyiptomban a kiskorúak legfeljebb 15 év börtönbüntetést kaphatnak bűncselekmény elkövetéséért.

Az észak-afrikai országban jogvédő csoportok nyomására 2014-ben szigorítottak a szexuális indíttatású bűncselekmények elkövetőire kiszabható büntetéseken. Felmérések szerint a helyi nők többsége nem érzi magát biztonságban az utcákon.

A zaklatás elterjedtsége ellenére csak kevesen fordulnak bírósághoz, mert tartanak a megbélyegzéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában