bűnügy

2020.01.16. 19:50

Az FBI őrizetbe vette egy neonáci szervezet három feltételezett tagját

Őrizetbe vette az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csütörtökön egy neonáci csoport három feltételezett tagját, akik a gyanú szerint támadásokat tervezhettek kisebbségi csoportok ellen, illetve faji háborút kívántak kirobbantani egy fegyverpárti demonstráción Virginia szövetségi államban.

A letartóztatásokra Marylandben került sor, néhány nappal azelőtt, hogy a szomszédos Virginiában várhatóan több ezer fős tüntetést tartanak az új demokrata párti vezetés által tervezett szigorúbb fegyvertartási szabályok ellen. Az akció során a hatóságok lefoglaltak egy automata fegyvert.

Ralph Northam virginiai kormányzó nemrég azt közölte, hogy fenyegetéseket kaptak, és ezért szükségállapotot hirdetett ki, megtiltva a fegyverviselést az állami törvényhozás richmondi székházának környékén.

Az FBI arról számolt be, hogy a három férfi a fehér felsőbbrendűséget hirdető, The Base nevű neonáci csoport tagja. A tájékoztatás szerint már egy ideje megfigyelték a szervezet internetes kommunikációját, amiből kiderült, hogy az érintettek kisebbségek elleni erőszakcselekményekről, illetve egy faji háború kirobbantásáról beszéltek.

A gyanúsítottakat tiltott fegyverkereskedelemmel, illetve illegális bevándorlók bújtatásával vádolják, ugyanis egyikük kanadai, aki törvénytelenül érkezett az Egyesült Államokba.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a vádlottaknak még csütörtökön meg kell jelenniük a bíróság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában