Valóban függetlenek?

2020.01.29. 16:09

Ellenzéki sajtótermékekre kér pénzt az ellenzéki önkormányzatoktól a MÚOSZ

Ellenzéki polgármestereket, képviselőket próbál rávenni arra a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, hogy hozzanak létre pénzalapot az úgynevezett „független” hírportálok támogatására. Az újságíró-szövetség alapszabálya máskülönben rögzíti, hogy a szervezet semmilyen támogatást nem fogadhat el pártoktól.

Budapest, 2016. október 16. Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Hargitai Miklós újságíró (Népszabadság) és Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke (b-j) a Himnuszt éneklik az LMP, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös demonstrációjának végén a fõváros V. kerületében, a Szabad sajtó úton 2016. október 16-án. Az ellenzéki pártok a Népszabadság megszüntetése és a korrupció ellen tüntettek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Közös pénzalap létrehozása érdekében írt levelet az ellenzéki vezetésű önkormányzatok vezetőinek Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke – írja a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva az Origo hírportál.

A MÚOSZ vezetője azt szeretné, hogy az ellenzéki polgármesterek egy, a szervezet által felügyelt alapba fizessenek be, és abból finanszírozzák a helyi ellenzéki médiát. Hargitai online portálokat szeretne létrehozni azokban a megyékben, ahol nincsen általa „függetlennek” nevezett sajtó. A MÚOSZ szerint nagyságrendileg 50 millió forint elegendő lenne.

Hargitai a levelében arról is ír, hogy a pénzgyűjtés célja az ellenzéki nyilvánosság létrehozása. E mondata is éles ellentétben áll azzal, hogy a levelében máshol független sajtóról beszél. A két kategória gyakorlatilag folyamatosan összekeveredik az írásában.

Hargitai levele abból a szempontból is érdekes, hogy szervezetük alapszabálya úgy kezdődik, hogy

a MÚOSZ az újságírók demokratikus, pártoktól és állami szervektől független, egyesületi formában működő szakmai, tájékoztató, érdekképviseleti és kulturális társadalmi szervezete. Közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független – pártoknak anyagi támogatást nem nyújt, támogatást tőlük nem fogad el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában