Illegális bevándorlás

2020.02.19. 20:17

Gulyás: kiemelt cél a keresztény közösségek támogatása

A keresztény gyökereit egyre kevésbé vállalni merő Európában Magyarország kiemelt célként határozta meg a keresztény közösségek támogatását – mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a Fejlesztési együttműködés a migráció okainak felszámolására című nemzetközi konferencián, szerdán Budapesten.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Fejlesztési együttműködés a migráció okainak felszámolására című nemzetközi konferencián Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen 2020. február 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Konrad Adenauer Alapítvány, a Miniszterelnökség, valamint az Európai Parlament néppárti frakciója által szervezett eseményen a miniszter kiemelte:

Európa kötelessége a keresztény közösségek támogatása, hiszen az európai együttműködés kereszténydemokrata politikusok öröksége. Magyarország e tekintetben jó példával akar elöl járni, ezért hozta létre a Hungary Helps Programot

mondta.

Hozzátette: az így közvetlenül eljuttatott segítségnek nagy haszna van, a támogatások hatékonysága rendkívül magas.

Felidézte: a 2015-ös migrációs válság idején részben politikai okokból sok egyet nem értés volt Európán belül, így Magyarország és Németország között is. Ennek a jelentősége azonban másodlagossá vált, néhány ponton ma már széles körűnek látszó egyetértés van Európában. Ilyen a külső határok védelmének kötelessége, a menedékstátusz biztosítása, továbbá a menekültjog és a bevándorlás kérdésének különválasztása sorolta.

A miniszter elmondta:

Magyarország senkinek nem akar tanácsot adni a migrációval kapcsolatban, legfeljebb el tudja mondani a tapasztalatait.

Világos véleményünk van az illegális migrációról, a külső határok védelméről, valamint arról, hogy a demográfiai problémáit nem a migráció útján kívánja megoldani fűzte hozzá.

Mint mondta, Magyarország tiszteletben tartja azoknak az országoknak a döntését, amelyek ellentétes következtetésre jutottak, és úgy látják, a migráció fontos a társadalmuk fennmaradása érdekében.

Magyarország más utat járt, inkább a családpolitikát erősítette meg, de ahogy nekünk senki nem adhat utasítást, úgy mi sem szólunk bele más országok döntéseibe

hangsúlyozta.

Gulyás Gergely szerint Európának közösen kell fellépnie a migráció kiváltó okai ellen. Ezek az okok jelentősen szaporodtak az elmúlt időben: ilyen a polgárháború, a klímaváltozás és az életszínvonalbeli különbségek közölte.

A tárcavezető kitért arra: 2004-hez képest Magyarország megnégyszerezte a fejlesztési együttműködésre fordított kiadásait, és annak 61 százalékát az EU, az ENSZ és a Világbank közreműködésével juttatja el a szükséget szenvedőknek.

Fontos, hogy a források a legfontosabb célokra menjenek, mint az oktatás, az egészségügy, a szociális infrastruktúra fejlesztése, a gazdasági prosperitás támogatása

vélekedett.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár hangsúlyozta:

a magyar kormány álláspontja szerint a tömeges migráció káros és veszélyes a kibocsátó közösségek számára, amelyek elveszítik a fiatalokat, akik részt vehetnének az újjáépítésben, a befogadó közösségek számára, ahol az integráció kudarcot vallott és párhuzamos társadalmak jöttek létre, továbbá a migránsok számára is, akik gyakran felülnek az embercsempészek hamis ígéreteinek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarország és Németország kapcsolatait vizsgálva túl sok szó esik arról, amiben nincs egyetértés, a politikai közbeszéd ezeket a pontokat felnagyítja. Ugyanakkor hosszan lehetne sorolni a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat és azokat az értékeket, amelyek összekötik a két országot közölte.

Úgy vélte, az alapvető politikai témákban egyetértenek, inkább a hangsúlyokban van eltérés. A migráció, a befogadás tekintetében egyetértenek abban, hogy az illegális migráció káros folyamat, amelyet úgy kell megelőzni, hogy a válságövezetekben szenvedők mellé állnak mondta.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kifejtette:

a migráció ügyében fontos a humanitárius segítségnyújtásról beszélni, mert ez lehet a garancia arra, hogy a rászorulók a szülőföldjükön vagy ahhoz közel tudjanak maradni.

Kiemelte: Magyarországnak 2015-től változatlan az álláspontja, a migrációt meg kell állítani, semmilyen népességcsere nem támogatható. De Magyarország nemcsak a határvédelmet tartja fontosnak, hanem azt is, hogy a szükségben lévőknek segíteni kell, hogy a szülőföldjükön vagy egy ahhoz közeli biztonságos ponton emberhez méltó körülmények között élhessenek magyarázta.

Maria Flachsbarth német szövetségi parlamenti államtitkár közös európai fellépést sürgetett a migráció ügyében. Mint mondta, közös európai külpolitikára van szükség, hogy hatékonyan segíthessenek az EU szomszédságában.

Úgy látja, ha nem kezelik a migráció okait a helyszínen, az emberek Európába jönnek, hiszen ha a hazájukban nem találnak perspektívát, akkor máshol keresnek. Ezért a szülőföldjükön kell lehetőségeket teremteni számukra

jelentette ki.

Hölvényi György néppárti EP-képviselő elmondta: Magyarországon a segítségnyújtásnak megvannak a hagyományai, ahogyan ezt a határon túli magyarok felkarolása is mutatja. Magyarország fontosnak tartja a szolidaritást, hogy a segítségre szorulók ne kényszerüljenek elhagyni szülőföldjüket közölte.

Hozzátette:

Magyarország célja nem lehet más, mint segíteni a legelesettebbeknek.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Fejlesztési együttműködés a migráció okainak felszámolására című nemzetközi konferencián Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen 2020. február 19-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában