üldözött kisebbségek

2020.02.11. 10:46

Rohingja menekültekkel teli hajó süllyedt el, legalább tizenöten meghaltak

Tizenöt rohingja menekült megfulladt kedden, mert a hajójuk elsüllyedt Banglades partjainál, többen eltűntek – közölte a helyi parti őrség.

A tájékoztatás szerint a baleset a Bengáli-öbölben lévő Szent Martin szigetnél történt. A hajón 130-an tartózkodtak, a hatóságok adatai szerint hetven embernek sikerült megmenekülnie. Haszan Han, a határőrség parancsnoka szerint a menekülteket becsapták és cserbenhagyták az embercsempészek.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben tisztogatást hajtott végre a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 000 rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe mianmari katonák és buddhista milíciák elől. Bangladesben hatalmas táborokat alakítottak ki a menekülteknek, akik most a tábori létből és a reménytelenségből egy jobb élet reményében Malajziába próbálnak eljutni a tengeren. Malajzia muzulmán többségű ország, ahol jelentős rohingja közösség él.

A bangladesi parti őrség szóvivője elmondta, hogy hétfő este két hajó indult el a bangladesi Cox's Bazarból, a rohingják táborainak területéről, ahol több százezer menekült tartózkodik.

A bangladesi biztonsági erők az elmúlt időszakban mintegy 500 rohingját előállítottak, mert Malajziába próbáltak átszökni. A helyi rendőrség 2019-ben különböző összecsapásokban hét embercsempésszel végzett.

A monszunidőszak végét követően, novembertől márciusig az embercsempészek fokozzák tevékenységüket a térségben, mert ilyenkor a kisebb halászhajókkal biztonságosabb az átkelés a tengeren át Malajziába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában