Járvány

2020.04.03. 20:17

Eddig tizenegy ország fegyveresei fogadták el az ENSZ tűzszüneti felhívását

Csak egyetlen harc lehetséges ma a világban: a közös harc a Covid-19 ellen – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Tizenegy ország harcban álló felei válaszoltak eddig kedvezően az ENSZ globális, azaz valamennyi fegyveres konfliktusra kiterjedő azonnali tűzszünettel kapcsolatos felhívására, amelyre az új típusú koronavírus-járvány miatt szólított fel – jelentette be António Guterres, a világszervezet főtitkára pénteki sajtótájékoztatóján New Yorkban.

„Csak egyetlen harc lehetséges ma a világban: a közös harc a Covid-19 ellen” – szögezte le Guterres, aki azt is hozzátette, hogy 10 nappal ezelőtt tett tűzszüneti felhívását már 70 ország, és több civil szervezet és vallási vezető – köztük Ferenc pápa – üdvözölte.

Elmondta: Kamerunban, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kolumbiában, Líbiában, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Dél-Szudánban, Szudánban, Szíriában, Ukrajnában és Jemenben a fegyveres csoportok már elfogadták a felhívást.

Mindazonáltal hozzátette azt is, hogy a kedvező fogadtatás ellenére egyelőre nehéz a szavakat valódi békére váltani, s a konfliktusok jelenleg súlyosbodni látszanak Jemenben, Líbiában és Afganisztánban is.

„A béke megvalósítása hatalmas nehézségekbe ütközik ott, ahol e konfliktusok sok éve húzódnak, és az emberekben nagy az egymás iránti bizalmatlanság és gyanakvás” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezeket a kihívásokat csak komoly diplomáciai erőfeszítések tudják megoldani. „Ha el akarjuk hallgattatni a fegyvereket, fel kell emelnünk a hangunkat a békéért” – mondta.

Felkért egyúttal minden kormányt, és minden befolyással bíró csoportot, gyakoroljon nyomást világszerte a harcoló felekre a tűzszünet érdekében, hangsúlyozva: a járvány minden konfliktuszónába eljut.

A főtitkár március 23-án szólított fel az azonnali globális tűzszünetre, amelyet kulcsfontosságúnak nevezett az életmentő humanitárius folyosók létrehozásához és a diplomáciai csatornák megnyitásához.

A világszervezet vezetője úgy fogalmazott: a legkiszolgáltatottabbakat – a nőket és gyerekeket, a fogyatékossággal élőket, a peremre szorultakat és a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket – fenyegeti leginkább a járvány szörnyű pusztításai, rámutatva az összeomlott egészségügyi rendszerekre és a fegyveres konfliktusokban gyakran támadott egészségügyi dolgozókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában