líbia

2020.04.30. 16:37

Haftar erői tűzszünetet hirdettek a ramadán idejére

Felfüggesztenek minden katonai műveletet.

Tűzszünetet hirdettek a ramadán muszlim böjti hónap idejére a Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok erői.

A szerda esti tájékoztatás szerint a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH), amely előző nap jelentette be, hogy átveszi az észak-afrikai állam irányítását, felfüggeszti minden katonai műveletét.

A nemzetközi közösség már többször is felhívást intézett a szembenálló felekhez, hogy legalább a koronavírus elleni küzdelem érdekében állapodjanak meg a harcok beszüntetéséről.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, s területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Az országban 2014 óta két kormány és két rivális parlament működik. A nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű kormány ellenőrzése csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftár tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában.

Haftar körülbelül egy évvel ezelőtt megindította csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja a katonai diktatúra bevezetése az egész országra kiterjedően.

Több tűzszüneti egyezményt is elfogadtak már, ezeket azonban rendre megsértették a felek. Az erőszak az utóbbi hetekben ismét fellángolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában