Járvány

2020.05.18. 10:47

Operatív Törzs: az aktív fertőzöttek harmada szorul csak kórházi ápolásra (videó)

Müller Cecília arra kéri az embereket, hogy továbbra is tartsák be az alapvető higiéniás szabályokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az Operatív Törzs beszámolója előtt Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár tartott tájékoztatót, amit itt olvashat el.

Müller Cecília elmondta, a mai napon 3535 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván a járván kezdete óta – írja a Magyar Nemzet.

Az aktív fertőzöttek száma azonban csak 1673 fő, hiszen 1400-an meggyógyultak már és sajnos 462 fő elhunyt a fertőzés következtében. Jellemzően hatvan évesek, de még inkább nyolcvan éven felüliek az elhunytak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek. Az elmúlt 24 órában 11-en hunytak el.

Az aktív fertőzöttek számában is változott az arány: mára már csak

a 1673 fertőzöttből kevesebb mint 600 főt ápolnak kórházban.

Az elmúlt két napban emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban, ezért a tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, tartsuk be az alapvető szabályokat az intézkedések könnyítése után is.

Az aktív fertőzöttek közül 1763 főből 758-an budapestiek (45 százalék), míg vidéken 915 főt tartanak nyilván (55 százalék). Az elhunyt 462 főből 287 fő (62 százalék) Budapesten, 175 fő (38 százalék) vidéken nyilvántartott beteg volt.

A gyógyultak közül 1400 főből 636-an Budapesten (45 százalék) 764 fő (55 százalék) vidéki.

A százalékos osztás az intézkedések és a területi különbségek miatt fontos, hiszen Pest megye is bevonódott most már az összes többi megye közé. Elmondható, hogy Magyarországon minden százezer lakosra 36,2 fő volt igazoltan fertőzött.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy ma az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe:

visszavezették a tervezhető műtéteket, a krónikus és kúraszerű ellátásokat, valamint a nem népegészségügyi szűrővizsgálatokat.

Emlékeztetett, minden esetben telefonos bejelentkezés szükséges és a védelmi és higiénés intézkedések maximális betartását kérik.

A korábban koronavírusos betegeknek lefoglalt ágyak harmadát már felszabadították, vagyis nagyobb kapacitás lesz a fekvőbeteg-intézményekben.

A nyári táborokról a tisztifőorvos azt mondta: elkezdődhetett a szervezésük, de csak a napközis táborok esetén, a többiről még később döntenek a járványügyi helyzet alakulásától függően.

A legfontosabb, hogy csak egészséges gyerekek és személyzet legyen a táborokban

– hangsúlyozta Müller Cecília. Erről igazolás is szükséges: nyilatkozni kell arról (gyermekek esetén a szülőnek), hogy nem betegek. Ha a táborozás során betegedne meg valaki, akkor el kell különíteni az illetőt a közösség többi tagjától.

Ha háromszáz fő feletti tábort szerveznének, ott kötelező, hogy helyben is elérhető legyen orvos.

Minden tábor szervezését megelőzően rovar- és rágcsálóirtást kell végezni. A veszélyes anyagok tárolása gyermektáborok szervezése esetén kiemelten fontos, hiszen a felületfertőtlenítők, vegyszerek elzárását szigorúan, a szabályokat betartva kell végezni. A tisztifőorvos kéri,

a szabadidős és sporttevékenységeket részesítsék előnyben a szervezők és a szülők.

Az étkezésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közétkeztetésben máskor is, a táboroztatás egész időtartama alatt tartsák be a gyerekek is a higiéniás szabályokat, ehhez kapjanak segítséget, és kapjanak a szabályokról megfelelő oktatást.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a védelmi intézkedések következő ütemében

a kijárási korlátozásokat az ország egész területén visszavonták.

A mai naptól a fővárosban valamennyi üzlet nyitva tarthat, a vendéglátó üzletek és éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók kerthelyiségeiben a tartózkodás megengedett, ahogy az étel és ital elfogyasztása is. A szabadtéri fürdők, múzeumok szintén nyitva tarthatnak. Temetések, esküvők, istentiszteletek megtarthatók, felsőoktatási intézmények látogathatók, a kollégiumok azonban továbbra sem. A kormányrendelet szerint június 15-e után a temetés vagy esküvő, valamint családi rendezvények utáni rendezvények 200 fő alatt megtarthatók.

Kiss Róbert a vidékre vonatkozó szabályokat is ismertette: a belső, zárt területeken is lehet tartózkodni a vendéglátóhelyeken.

A zárt részben dolgozók kötelesek a szájat és orrot eltakaró eszközt viselni.

A szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, a szálláshelyeken való tartózkodás megengedett. Vidéken június elsejétől a temetések, esküvők és családi események utáni rendezvények 200 főig megtarthatók.

Kiss Róbert arról is tájékoztatott, hogy mind vidéken, mind

a fővárosban hatályban maradnak az általános egészségügyi intézkedések, így a védőtávolság betartása, az orr és száj eltakarása, valamint az üzletekben az idősávok fenntartása az időseknek.

Az alezredes köszönetet mondott a lakosság türelméért a kijárási korlátozás betartásában: március 28. óta látta el a rendőrség ennek ellenőrzését, ezalatt 51 ezer esetben kellett intézkedniük.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését már 664-en választották és összesen 10 388 karantént rendeltek el eddig.

A mai napon 370 büntetőeljárást kezdeményeztek, a legtöbb ezek közül csalás és rémhírterjesztés miatt történt

– ismertette.

A határvárakozások csökkentéséért már nemcsak Nagylaknál, hanem Ártándnál is beléphetnek az uniós állampolgárok, illetve azok, akik csak átutaznak hazánk területén, nekik a kijelölt útvonalon kell haladniuk és csak a kijelölt benzinkutaknál állhatnak meg.

Hétfőn a személyforgalom esetén a belépő oldalon Nagylaknál egy, kilépésnél Nagylaknál kétórás, Csanádpalotánál egyórás a várakozási idő – mondta el Kiss Róbert.

Újságírói kérdésként felmerült, hogy a mosáshoz és vasaláshoz használt eszközök fertőtlenítéséhez az UVC fény megfelelő-e? Müller Cecília elmondta, ez a megoldás nagyon rövid távolságon belül hat,

biztonságosan és stabilan a kifejezetten erre készült eszközfertőtlenítőket használjuk.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, mindenki köteles az általános egészségvédelmi távolság betartására, üzletekben szájat és orrot eltakaró eszköz viselésére. Ezek ellenőrzéséről az üzlet vezetése gondoskodik.

Az időseknek fenntartott idősáv továbbra is érvényben van 9-12 óra között a 65 éven felüliek esetében.

A kórházak visszaállása kapcsán Müller Cecília elmondta, a mai nappal a második ütembe lépünk, az első ütemben felszabadítottak háromezer ágyat az akkut történések kezelése érdekében.

A mai nappal a koronavírusos esetekre lefoglalt ágyak egyharmadát visszakapják a kórházak műtéti beavatkozások, szűrővizsgálatok, kardiológiai és krónikus ellátások kezelése végett.

További újságírói kérdésként merült fel, ha valakiről most, vagy ezt követően derül ki a betegség, mi a teendő? Müller Cecília elmondta ebben nem történt változás,

ha kiderül a pozitivitás, az illetőt fertőzöttnek tekintik, a 14 napos házi karantént továbbra is be kell tartani.

Augusztus második felére már terveznek több nagy zenei fesztivált, Müller Cecília szerint biztosan még nem lehet tudni, hogy ezek megtarthatóak lesznek-e, de folyamatosan igyekszünk visszatérni a normál kerékvágásba, ha ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi – mondta a tisztifőorvos.

A nagyszülők és az unokák meglátogathatják egymást, de csak akkor, ha egészségesek

– hangsúlyozta Müller Cecília.

A járványügyi készültséget folyamatosan fenntartjuk, és folyamatosan értékeljük a mutatókat – fogalmazott a tisztifőorvos.

Ha a vírusnak új hulláma lesz, ugyanúgy a lehető legnagyobb biztonságra fognak törekedni,

és emiatt van az is, hogy a kórházi ágyak egy részét továbbra is fenntartják a vírusfertőzötteknek.

Arról, hogy ellenőrzik-e a közterületeken a távolságtartási szabályokat, vagy ez az emberek felelőssége, Kiss Róbert elmondta: nagyon fontos, hogy elkerüljük a kontaktusokat, az intézkedések betartása mindannyiunk közös érdeke. A védelmi intézkedések megsértése szabálysértés, ezek ellenőrzésére a rendőrség felhatalmazással rendelkezik, de

nem a szabálysértés szankcionálása a cél, hanem magunk és mások védelme, valamint az egészségünk védelme érdekében a szabályok betartása.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, 3535 fő igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, ebből

264 fő egészségügyi dolgozó, az összes igazolt eset közül a járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozónál igazoltak pozitivitást, ami 14 százalékos arányt jelent.

Utolsó kérdésként elhangzott, mennyivel nőtt a kontaktusok száma a nyitást követően az előző időszakhoz képest, mikor és mennyivel nőhet a fertőzöttek száma? Müller Cecília tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy a lappangási időt (5-6 nap) figyelembe véve az enyhítések eredményei általánosságban két hét múlva láthatók tisztán, vagyis hogy az enyhítés mit eredményezett valóban és mennyi volt a kontaktusok száma.

Müller Cecília arra kéri az embereket, hogy továbbra is tartsák be az alapvető higiéniás szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában