Járvány

2020.05.30. 10:44

Operatív Törzs: újabb országból léphetnek hazánk területére (videó)

Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot a határnyitásra.

Május 30-án az igazolt fertőzöttek száma 3867 fő volt, a tegnapi napon 7 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg hunyt el, jelenleg 524 az elhunytak száma – írja a Magyar Nemzet.

Meggyógyultak 2142-en, így jelenleg az aktív fertőzöttek száma 1201 főre csökkent.

Körülbelül egyharmadukat, 411 beteget ápolnak kórházban, 22 személyt lélegeztetőgépen.

Lakatos Tibor tájékoztatójában elmondta, újabb kormányrendelet lépett a mai napon hatályba, amely megkönnyítheti a magyar állampolgároknak a határátlépést.

Azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettség, nemzetközi szervezeti munka, humanitárius tevékenység, vagy hozzátartozó látogatása céljából jönnek Bulgáriából, hazánkba korlátozás nélkül beléphetnek, a Román Köztársaság területén keresztül is.

Lakatos Tibor elmondta, egy hosszú időszak vége felé járunk, az állampolgárok együttműködésével, szigorú szabályok betartásával igyekeztünk védekezni a vírus ellen. Lakatos Tibor kérte, mindenki továbbra is tartsa be a védelmi intézkedéseket, hogy a betegség második hullámát, az esetleges őszi terjedését minél inkább megakadályozhassuk.

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa, rendhagyóan, egy történetet mondott el. Ebben 2020. április 10-ét idézte vissza, amikor Magyarországon 210 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak.

A betegek nagy része idős, krónikus beteg. Az ápoló mindent fertőtlenít, jön az orvos, aki szintén be van öltözve, ellátják a betegeket. Idős bácsi elesik, konzílium kell, jön a betegszállító szintén védőfelszerelésben. Ebédidő van, a személyzet az éttermekből kapott ételeket fogyasztják. ebéd után ugyanez a folyamat kezdődik és folytatódik tovább. Sokan vannak lélegeztetőgépen, őket gyógytornászok mozgatják át. Pszichológus látogatja meg a nénit, aki az életéért küzd. A 12 órás műszak végén az ápoló hazamegy a családjához, mire ide elérkezik minimum hatszor öltözött be teljes védőfelszerelésbe – Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője nekik mondott köszönetet áldozatos munkájukért.

Újságírói kérdésre Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta,

könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad megnyitásáról, ahol még tombol a járványhelyzet.

Ezért a megállapodásokat továbbra is gondos elemző munka fogja megelőzni.

Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot a határnyitásra,

de ha egy magyar állampolgár ezekből az országokból hazatér, akkor kénytelen hatósági házi karanténba vonulni.

Borítókép: Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa / youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában