fegyverkezés

2020.05.22. 10:02

Sürgősséggel összeül a NATO nagyköveti tanácsa amiatt, hogy Washington felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést

Sürgősséggel összeül pénteken a NATO nagyköveti tanácsa amiatt, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést – közölte az észak-atlanti szervezet sajtószolgálata. Németország a döntés felülvizsgálatára kérte Washingtont.

A csütörtök késő este megjelent közlemény szerint minden szövetséges ország egyetért abban, hogy a fegyverzetellenőrzés, a leszerelés és az atomfegyverek terjesztésének tilalma kulcsfontosságú eleme a biztonság elérésének a NATO számára. A NATO emlékeztet arra, hogy a tagországok vezetői már a 2018-as csúcsértekezleten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország „válogatva” tesz eleget az egyezményben foglaltaknak, ami aláássa a NATO biztonságát.

„Különösen aggódunk amiatt, hogy Oroszország korlátozta az ellenőrző repüléseket egyes területei felett. A szövetségesek intenzíven konzultálni szándékoznak a szerződés jövőjéről, és az Észak-atlanti Tanács pénteken összeül a probléma megvitatására” – áll a NATO közleményében.

Donald Trump csütörtökön jelentette, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést. Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat.

„Mindaddig, amíg nem tartják tiszteletben, kivonulunk az egyezményből” – jelentette ki az elnök, és nem zárta ki a szerződés újratárgyalásának lehetőségét.

Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo közleményben tudatta, hogy az amerikai kormány kilépése a Nyitott Égbolt Szerződésből péntektől számítva hat hónap múlva lép életbe.

Heiko Maas német külügyminiszter arra kérte az Egyesült Államokat, hogy „gondolja újra” a döntését, Oroszországot pedig arra, hogy maradéktalanul hajtsa végre az egyezményben foglaltakat.

A tárcavezető csütörtök esti közleményében sajnálatát fejezte ki az amerikai kormány döntése miatt, s azt mondta, hogy az egyezmény fontos része az európai fegyverzetellenőrzésnek.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt években Oroszországnak valóban voltak nehézségei az egyezmény végrehajtásában. A mi szemszögünkből ez nem igazolja a kilépést. Ezt mindig értésre adtam többek között a francia, a lengyel és a brit kollégákkal együtt Mike Pompeónak” – mondta Maas.

Hozzátette, hogy az amerikai kilépés csak fél év múlva lép hatályba, és addig Berlin a partnerekkel együtt megpróbálja rávenni Washingtont döntése felülvizsgálatára.

Ann Linde svéd külügyminiszter Twitter-üzenetében sajnálatát fejezte ki az amerikai döntés miatt, és reményét fejezte ki, hogy Washington azt felülvizsgálja. Hasonlóképpen azt hangsúlyozta, hogy a Nyitott Égbolt Szerződés fontos szerepet játszik a bizalom és a biztonság megerősítésében Európában.

A Nyitott Égbolt Szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A több mint 30 aláíró állam között van az Egyesült Államok mellett Kanada, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, vagy Lengyelország és Magyarország is. A szerződésben résztvevők arra vállalnak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését. A megfogalmazott cél a katonai tevékenység átláthatóságának biztosítása és ezzel a bizalom erősítése. Elemzők szerint ez a szerződés az európai biztonság szavatolásának egyik eleme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában