Bonyolódik

2020.05.08. 20:30

Törvényt sértett Niedermüller Péter

Az erzsébetvárosi polgármester a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött törvénytelenül 29 millió forintos (+áfa) megállapodást.

Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felügyeleti eljárás keretében az arányosság és szükségesség elve alapján vizsgálta Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármesternek a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött 29 millió forintos (+áfa) szerződését. A vizsgálat értelmében törvénysértő Gyurcsány ügyvédjének a párttársától, Niedermüllertől kapott megbízása – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére a kormányhivatal sajtófőnöke.

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felügyeleti eljárás keretében az arányosság és szükségesség elve alapján vizsgálta a DK-s Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármesternek Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Czeglédy Csaba tulajdonában lévő Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött egyik, 29 millió forintos (+áfa) szerződését.

A Magyar Hírlap megkeresésére válaszolva, Nyerges Zoltán elmondta,

Niedermüller a veszélyhelyzet idején fennálló jogköreire hivatkozva átruházott hatáskörben, polgármesteri döntésként kötötte meg a szerződést.

A kormányhivatal korábban megküldött körlevelében kötelezte az önkormányzatokat, hogy az átruházott hatáskörben meghozott döntéseket és az azokat megalapozó dokumentumaikat haladéktalanul küldjék meg a törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatalnak – hangsúlyozta a szóvivő.

Ezeket azonban az önkormányzat nem küldte meg, ezért a kormányhivatal vizsgálatot indított és felszólította a jegyzőt, pótolja a mulasztást.

Felszólították, hogy ha nem áll rendelkezésre ilyen dokumentum, indokolja, miért került sor a szerződéskötésre.

A jegyző a hivatalnak megküldött válaszában kizárólag a szerződésben rögzített feladatokra tért ki,

a halaszthatatlansághoz fűződő indokokat nem ismertetett.

A megbízási szerződésből kitűnik, hogy annak tartalma általános feladatellátásra vonatkozik, ebből következően az a veszélyhelyzetben jelentkező feladatokon túlmutat.

A kormányhivatal vizsgálatában mindezek alapján megállapította:

a szerződéskötés módja jogsértően történt.

A döntést csak az illetékes kerületi bizottság hozhatja meg, de majd a veszélyhelyzet megszűnését követően.

A szóvivő elmondta továbbá azt is, hogy

a kormányhivatal törvényességi felhívásában felszólította a polgármestert, harminc napon belül szüntesse meg a törvénysértést és helyezze hatályon kívül a döntésről szóló jogsértő határozatot.

Az Origó azt is megírta, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi irodája egy másik, 13 335 000 forint értékű megbízást is kapott a Niedermüller vezette erzsébetvárosi önkormányzattól az elmúlt hónapokban.

Egyébként nem Czeglédy volt az egyetlen DK-s, aki jól járt Niedermüller Péter megválasztásával. Április 19-én az Origó beszámolt róla, hogy Komáromi Zoltánnal,

a Gyurcsány-párt egészségügyi politikusával is megbízási szerződést kötött a DK-s vezetésű önkormányzat, mintegy 1 800 000 forint értékben.

Nem mellesleg érdemes megjegyezni, hogy

Czeglédyt még 2002-ben jogerősen 8 hónap börtönbüntetésre ítélték

adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. Az akkor ítélet jogi értelemben már elévült.

Gyurcsány ügyvédjének jelenleg is van folyamatban lévő ügye, amit a mentelmi joga miatt egyelőre nem lehet tárgyalni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában