"vasalódeszka-gate"

2020.06.13. 19:48

Lemondott a hódmezővásárhelyi tanárt megbüntető tankerület vezetője

A Makói József Attila Gimnázium intézményvezetője és tankerületi vezetője kemény büntetést szabott ki az iskola tornatanárára, aki balesetveszélyes gyakorlat bemutatására ösztönözte a tanulókat sörivás közben. A Klebelsberg Központ szerint a pedagógus túl kemény büntetést kapott, ám nincs érdemi beleszólásuk az ügybe.

A Magyar Nemzet nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy értesült, távozik az a tankerületi vezető, aki súlyos büntetést szabott ki Vezsenyi Lászlóra, a Makói József Attila Gimnázium tornatanárára.

A viccnek szánt videót hamar felkapta az internet, ám Vezsenyi munkáltatóinak már kevésbé tetszett: a tanárt ideiglenesen eltiltották, azonban minden egyes napra el kellett készítenie a csoportjainak szánt gyakorlatsorokat, majd azokat el kellett küldenie a tankerületnek és az intézményvezetőnek – ám értelemszerűen azokat nem tudta felhasználni munkájához. A Klebelsberg Központ nemrég közölte, amikor az ügy tudomásukra jutott, kérték a tankerületi központ vezetőjét, hogy vizsgálja felül a korábbi döntését, mert nem értenek egyet az eljárással, ám a tankerületi igazgató ezt nem tette meg.

A Magyar Nemzet információi szerint június 15-ével távozhat posztjáról a tankerületi vezető. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is keresték kérdéseikkel, de egyelőre hivatalosan nem erősítették meg értesüléseiket.

A Klebelsberg Központ reagált a Makói József Attila Gimnázium testnevelő tanára kapcsán kirobbant botrányra – írja a Magyar Nemzet. Az intézmény közölte: a gimnázium intézményvezetője és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ mint fenntartó hozott döntést az ügyben.

A „vasalódeszka-gate” azután robbant ki, hogy a gimnázium tornatanára, Vezsenyi László feltöltött a YouTube-ra egy olyan videót, amiben a digitális tanrend keretein belül úszni próbálta tanítani a diákokat. A gyakorlatokat egy recsegő-ropogó vasalódeszkára fekve mutatta be, majd egy dobozos sört és egy chipseszacskót a kezébe fogva azt mondta, hogy „nincs más hátra, mint a megfelelő táplálkozás és folyadékbevétel (sic!)”, és belekortyolt a sörébe. (" target="_blank" rel="noopener noreferrer">A videó ide kattintva megtekinthető.) A viccesnek szánt felvétel miatt egy szülő bejelentést tett a tankerületnél, amely úgy ítélte meg, hogy a videóban látható gyakorlat balesetveszélyes, ha azt a gyerekek utánozni akarják.

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ emiatt döntött úgy, hogy munkáltatói intézkedéssel él – közölte a Klebelsberg Központ. Az eset kapcsán a balliberális média Vezsenyi „megalázásáról ír”; a hírek szerint kétségkívül szigorú büntetést kapott: minden egyes napra el kell készítenie a csoportjainak szánt gyakorlatsorokat, majd azokat el kell küldenie a tankerületnek és az intézményvezetőnek, ám eltiltást is kapott, így a tananyagot nem tudja felhasználni.

A Klebelsberg Központ kiemelte: az ügy tudomásukra jutása után kérte a tankerületi központ vezetőjét, hogy vizsgálja felül a korábbi döntését, mert nem értenek egyet az eljárással, ám a tankerületi igazgató ezt nem tette meg. A Klebelsberg Központnak mint középirányítónak nincs munkáltatói jogköre egyetlen pedagógus esetében sem, ezekkel az iskolaigazgatók, illetve a kinevezés és megszüntetés esetében a tankerületi igazgatók rendelkeznek – emelték ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában