Járvány

2020.06.19. 15:39

Emmi: sikeresek a vérplazmás kezelések a László-kórházban

A plazmadonoroktól továbbra is folyamatosan gyűjtenek anyagokat.

Sikeresek a vérplazmás kezelések a László-kórházban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint márciusban tudományos konzorcium alakult Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére és az operatív törzs támogatásával, amelynek feladata, hogy megvizsgálja a koronavírus-fertőzésen átesett, így a vírussal szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérplazmájának gyűjtését, továbbá annak esetleges felhasználását terápiás célból.

A vérplazmán kívül további innovatív terápiák kísérleti kipróbálására is sor kerül – írták.

Az Országos Hematológiai és Immunológiai Intézet (OHII) Magyarországon elsőként látott hozzá a súlyos állapotú, új koronavírussal fertőzött betegek innovatív kezeléséhez.

Az OHII által indított CONTRAST klinikai vizsgálatba eddig majdnem ötven beteget vontak be.

Az új koronavírus innovatív kezelése többféle módon történik. A kezelések közül kiemelést érdemel a gyógyult betegek vérplazmájával való kezelés, illetve a súlyos betegek úgynevezett citokinviharának kezelése interleukin-6 ellenes immunterápiával – olvasható a közleményben.

A vérplazmával és az egyéb innovatív terápiákkal történő kezelés rendkívüli biztató, illetve pozitív eredményeket hozott – emelte ki a tárca.

Folyamatosan történik az anyaggyűjtés a plazmadonoroktól, illetve elkezdődött az ipari frakcionált immunglobulin gyűjtés is. A vérplazmakészlet bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas – fűzték hozzá.

Az interleukin-6 ellenes kezelések rendkívül eredményesek és sok beteg életének megmentésére szolgáltak – írta a minisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában