Járvány

2020.06.07. 20:49

Hétfőtől újabb könnyítésekre számíthatnak a moszkvaiak

A várakozások szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat két lépésben fogják feloldani az orosz fővárosban.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén „radikális” könnyítéséről tesz bejelentést hétfőn Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester – közölték a hétvégén orosz lapok.

Az RBK gazdasági lap online kiadása vasárnap arról számol be, hogy az orosz főváros vezetése megvitatta a szigor enyhítésének forgatókönyvét. A várakozások szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat Moszkvában két lépésben, az Interfax hírügynökség szerint június 10-től és 15-től a hónap végéig fogják feloldani. A Vörös téren június 24-én nagyszabású katonai díszszemlével fognak megemlékezni a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójáról.

Szigorú járványügyi intézkedések mellett nyílt meg szombaton a hagyományos éves Vörös tér Könyvfesztivál. A látogatók kizárólag előzetes online bejelentkezés alapján léphetnek be a rendezvény területére, ahol legfeljebb 1200-an tartózkodhatnak egyszerre. Kötelező a távolságtartás, valamint a kesztyű- és maszkviselet. Az orosz fővárosban ismét működnek a templomok és a hétvégi utcai zöldségpiacok.

A március 30-án bevezetett intézkedések nagy része még mindig érvényben van. A nem fertőzött lakosok elvileg főleg csak bevásárolni hagyhatják el otthonukat, illetve akkor, ha orvoshoz vagy munkába mennek, de múlt hétfő óta a reggeli utcai sportolást és váltott napokon a sétát is engedélyezték a számukra. Járművel közlekedni Moszkvában csak előzetesen lekért digitális engedéllyel szabad.

Sajtóértesülések szerint a főváros vezetése júliusban utolsóként a digitális forgalmi engedélyeket szándékozik feloldani. Hivatalos személyek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a maszkviselési kötelezettséget csak a tömeges vakcinálás megkezdésekor, jó esetben ősszel lehet majd feloldani.

A Roszaviacija orosz légiközlekedési ügynökségre hivatkozó, egybehangzó vasárnapi sajtóközlések szerint a nagyobb orosz légitársaságok július 15-én tervezik újraindítani nemzetközi légijárataikat. A TASZSZ hírügynökség 15 úticélnak a járványhelyzet javulásától függő megnyitásáról számolt be, az Interfax pedig úgy értesült, hogy az orosz repülőgépek elsőként az Eurázsiai Gazdasági Unió és a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamaiba fognak közlekedni.

A Covid-19 világjárvány miatt Oroszország március 27-én leállította a menetrend szerinti nemzetközi légi járatokat, és csak a külföldön rekedt orosz állampolgárok hazaszállítására indított repülőgépeket. Prioritást azok élveztek, akik idén kerültek ki külföldre.

Moszkvában a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma 1956-tal 195 017-re, a halálozásoké 55-tel 2919-re, a gyógyulásoké pedig 2283-mal 102 714-re nőtt.

Egész Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8984-gyel 467 673-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 38,5 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 134-gyel 5859-re, a gyógyulásoké pedig 5343-mal 226 791-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 12,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 332 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 318 ezer embert tartanak megfigyelés alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában