Járvány

2020.06.05. 10:02

Jó esély van arra, hogy a nyáron nem alakul ki újabb járvány Magyarországon

Október-november környékén jöhet a járvány második hulláma, ez azonban nem lesz nagyobb, mint az első – mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely Béla szerint akkor már nem lesz szükség a tavaszihoz hasonló, szigorú korlátozó intézkedésekre, a nyár pedig, ha folyamatosan figyelemmel kísérik a megbetegedéseket, biztonságban telhet – írja az Origo az InfóRádióban elhangzottak alapján.

A magyarországi új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos keresztmetszeti felmérés eredményei megvannak.

Ez alapján az aktív fertőzöttek száma biztosan nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban, és néhány tízezer főben becsülhető a lakossági fertőzöttség március elejétől május elejéig – ismertette Merkely Béla.

A két hónap során észlelt és becsült aktív esetszámok, valamint a fertőzésen átesettek száma nemzetközi összehasonlításban is alacsonyak, ezért a Semmelweis Egyetem rektora szerint jó esélye van Magyarországnak arra, hogy a nyáron, amennyiben folyamatosan nyomon kísérik az újabb megbetegedéseket, nem alakul ki újabb járvány.

A szakember úgy véli, az említett vizsgálatot az ősz elején érdemes megismételni, hogy a mostani adatokhoz hozzászámítva egy megfelelő stratégiát lehessen kidolgozni az év végi időszakra, amikorra mindenki egy esetleges második hullám kialakulásától tart.

Az elszigetelt esetek valószínűsége adott, miután most is látni ezekre példát idősotthonokban, ápolási és pszichiátriai osztályokon, azonban a második hullám nem ezt jelenti, hanem azt, hogy a közösségi térben emelkednek meg jelentősen a megbetegedések – fogalmazott Merkely Béla .

Az előzetes becslések szerint ezekre októberben, novemberben lehet számítani, de Merkely meglátása szerint nem lehet majd nagyobb, mint az első volt.

Ennek legfőbb oka, hogy az első hullám esetében nem állítottak „őrszemeket„, vagyis Európa nem figyelte és nem tesztelte a lakosságát, sem pedig a beutazókat.

Most nyáron azonban folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, egyetemeken, ahogyan a Nemzeti Népegészségügyi Központban is, figyelve, hogy hol alakulnak ki gócpontok.

Tehát a második hullám nem fogja tudni úgy meglepni Magyarországot, mint ahogyan az első tette azt például Olaszországgal, és felkészült helyzetben fogja találni az országot – emelte ki Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora ezért reméli, hogy szigorú restriktív intézkedésekre nem lesz szükség, de komoly odafigyelésre, mint amilyen a nyár folyamán várható, mindenképp.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában