Járvány

2020.06.19. 18:17

Nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban

Horvátországban nőtt ugyan az új koronavírussal fertőzöttek napi száma, a kormány mégsem tervezi a szigorítások visszaállítását – közölte a válságstáb pénteken.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője újságíróknak elmondta: nincs indok arra, hogy újra lezárják a határokat.

Ami Bosznia-Hercegovinát és Szerbiát illeti, eddig sem oldották fel teljesen a korlátozásokat – mondta, utalva arra, hogy az új fertőzéseket onnan hurcolták be.

Az ezekből az országokból érkezőknek továbbra is meg kell indokolniuk, miért utaznak be Horvátországba – tette hozzá.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt két napban 11-11-gyel nőtt a fertőzöttek száma, elérve a 2280-at. Nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Ezt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés közel négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2142 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül nyolcan vannak kórházban, közülük senki nincs lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány pénteki jelentése szerint az elmúlt 24 órában kettővel 1513-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze nyolcan vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Ljubljana pénteken ismét korlátozásokat vezetett be a határokon a Szerbiából, Boszniából és Koszovóból ékezőkkel szemben. A döntést azt követően hozta meg a kormány, hogy az elmúlt két hétben 26 Szerbiából és Boszniából érkezett fertőzöttet diagnosztizáltak Szlovéniában, a többi új fertőzött pedig összefüggésbe hozható a behurcolt esetekkel.

Ales Hojs belügyminiszter a POP-TV kereskedelmi televízióban elmondta: büntetőjogi felelősségre vonhatják azokat, akik a határátlépésnél nem valós információkat adnak arról, mely országban tartózkodtak korábban.

Zágráb és Ljubljana – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Szlovénia hétfőtől az Olaszországgal közös összes határátkelőhelyet is megnyitotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában