börtön vár rá

2020.09.23. 12:59

Vádat emeltek a Donald Trumpnak ricines levelet küldő kanadai nő ellen

Az 53 éves Pascale Ferriert vasárnap este a kanadai határon fekvő város közelében tartóztatták le, amint fegyverrel próbált meg belépni az Egyesült Államok területére.

New York államban kedden délután vádat emeltek a Donald Trump amerikai elnöknek halálos mérget, ricint tartalmazó levelet küldő kanadai nő ellen.

Az 53 éves Pascale Ferrier kedden délután megjelent a New York államban lévő Buffalóban a szövetségi bíróság előtt. Vasárnap este e kanadai határon fekvő város közelében tartóztatták le, amint fegyverrel próbált meg belépni az Egyesült Államok területére.

Ferrier a ricint szombaton küldte, kifejezetten Donald Trumpnak címezve a Fehér Házba. A kanadai postabélyegzős levél azonban már a Fehér Házba érkező küldemények és csomagok első ellenőrzésén fennakadt, és az amerikai hatóságok a kanadai rendőrséggel együttműködve folytatták a nyomozást.

Ferrier a francia nyelvű Québecben lakik, és francia-angol nyelvű tolmáccsal, valamint hivatalból kirendelt védővel jelent meg a szövetségi bíróságon. Egymondatos válaszokat adott a kérdésekre, majd különleges kihallgatást kért. Erre szeptember 28-án kerül sor. Addig nem kerülhet szabadlábra, a bíró szerint ugyanis fennáll a szökés veszélye.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást vezető munkatársára hivatkozó amerikai sajtóinformációk szerint a nő nem üres borítékban küldte a halálos mérget, hanem levelet is mellékelt hozzá. „Találtam önnek egy új nevet, remélem, tetszeni fog: 'szörnyűséges zsarnok bohóc'. Ön tönkreteszi az Egyesült Államokat, katasztrófába vezeti. Hagyjon fel vele, ne induljon ezen a választáson. Hogy segítsek a döntésben, különleges ajándékot küldök”. Majd hozzátette: „de ha nem megy, akkor találok egy még jobb mérget, vagy használni fogom a fegyveremet”. A levelet Ferrier úgy írta alá: „Szabad Lázadó Szellem”.

A nyomozás során kiderült, hogy a nő hasonló tartalmú bejegyzéseket tett közzé a Facebook közösségi oldalon és a Twitteren is. Ferriert 2019-ben tiltott fegyverviselésért egyszer már elítélték az Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában