visszavonultak

2020.09.01. 19:28

Véget ért a rablázadás a guatemalai fegyházban, szabadon engedték a túszul ejtett őröket

A belügyi tárca tájékoztatása szerint a fegyencek feladták követeléseiket.

Véget ért a rablázadás a maximális biztonságú guatemalai fegyházban, szabadon engedték a túszul ejtett őröket – közölte a guatemalai belügyminisztérium kedden.

A rendbontás azt követően tört ki a fővárostól 65 kilométerre délnyugatra lévő Escuintla városában található, „El Infiernito” (Kis pokol) néven ismert börtönben, hogy a vezetőség utasítására megkezdték a Barrio 18 nevű hírhedt bűnbanda mintegy negyven magas rangú tagjának átszállítását más büntetés-végrehajtási intézetekbe. Ennek során a rabok túszul ejtettek tíz börtönőrt is.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint a fegyencek feladták követeléseiket. A hatóságok mintegy kétezer rendőrt mozgósítottak, hogy úrrá legyenek a helyzeten. A helyi sajtó szerint a rablázadásnak keddre virradóra sikerült békésen véget vetni.

A közép-amerikai országban a bebörtönzött bandavezérek gyakran a rácsok mögül is képes folytani illegális tevékenységüket. A vezetők áthelyezésével a biztonsági szolgálatok a bűnszervezetek kommunikációs vonalait próbálják megszakítani.

Alejandro Giammattei elnök korábban leszögezte, hogy nem tántorodnak el a bűnözők fejeseinek áthelyezésétől. Mint mondta, őket emberrablásokért, gyilkosságokért, zsarolásért és számos más bűncselekmény vádjával ítélték el. Egyben felszólította, a túszejtőket, hogy adják fel magukat.

Közép-Amerika országaiban a maras néven ismert, főként fiatalokból álló befolyásos bandák egész városrészeket tartanak ellenőrzésük alatt. Tevékenységük a védelmi pénzek beszedésétől egészen a kábítószerkereskedelemig terjed.

Szakértők szerint az erőszak nagy részéért éppen ezek a bandák felelősek a régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában