konfliktus

2020.10.18. 14:28

Hegyi-Karabah: a felek a tűzszünet megsértésével vádolják egymást

A hegyi-karabahi humanitárius tűzszünet megszegésével vádolta egymást Örményország és Azerbajdzsán néhány órával a fegyvernyugvás életbe lépését követően.

Susan Sztepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője azeri rakétatámadásokról és ágyúzásokról számolt be.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium részéről az örmény felet vádolták a tűzszünet megsértésével.

A tűzszünetet, amely jelentős részben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül alakult minszki csoport erőfeszítéseinek köszönhető, az örmény és az azerbajdzsáni külügyminisztérium szombat este jelentette be.

A Hegyi-Karabah hovatartozása miatt konfliktusban álló felek egy héttel korábban is tűzszünetben állapodtak meg, ám az orosz közvetítéssel létrejött megállapodást röviddel életbe lépése után már meg is szegték. A tűzszünet kudarcáért a felek egymást hibáztatták.

Az örmény védelmi tárca szerint eddig több mint 600 katona vesztette életét a szeptember 27-én kirobbant harcokban. Azeri részről egyelőre nem közöltek hasonló listát, de Baku szerint a konfliktusban eddig több mint 50 civil halt meg örmény támadásokban.

A többségében örmények lakta terület hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti az enklávét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában